Početna stranica » Tko će pomoći obnovu crkava u Šri Lanki?

Tko će pomoći obnovu crkava u Šri Lanki?

109 pregleda

Vlada Šri Lanke je obećala obnoviti crkvu sv. Ante nakon što je teško oštećena na Uskrsnu nedjelju u bombaškim napadima islamističkih terorista. Odgovornost za napade koji su za sobom ostavili najmanje 320 ubijenih i stotine ozlijeđenih preuzela je Islamska država (ISIL).

Novinska agencija Art News izvještava kako će ministar kulture Šri Lanke Sajith Premadasa započeti obnovu crkve u glavnomu gradu Colombu pod nadzorom nadbiskupa Colomba kardinal Malcolma Ranjitha.

Prema izvještajima, prikupljanje novčanih sredstava za obnovu do danas je bilo vrlo ograničenoga uspjeha. „Pokušavamo prikupiti 600 000 funti za pomoć žrtvama šrilankanskoga terorističkog napada i obnovu oštećenih crkava. Crkva Notre Dame u Parizu prikupila je 600 milijuna funti za 24 sata”, ističe jedan od sudionika kampanje Jake Margrain.

Najveća katolička bratovština u svijetu Kolumbovi vitezovi, organizacija ustanovljena 1882. godine u SAD-u, obećala je 100 000 dolara za obnovu triju crkava – sv. Ante u Colombu te sv. Sebastijana i crkve Sion u gradu Batticaloa u kojima su se dogodili bombaški napadi.

 „Kolumbovi vitezovi stoje u solidarnom zajedništvu sa svojom kršćanskom braćom i sestrama u Šri Lanki u ovo teško vrijeme njihove patnje”, rekao je Carl Anderson, vrhovni vitez ove katoličke humanitarne organizacije te dodao „Teroristički napadi poput ovih na Uskrsnu nedjelju djelo je onih koji niječu svetost života, ljudska prava i vjersku slobodu.”

„Na globalnoj razini vrlo je dobro dokumentirano da su kršćani najprogonjenija vjerska skupina danas”, ističe Anderson u službenoj izjavi: „Sada je vrijeme da svaka država poduzme konkretne korake kako bi zaštitila manjinske populacije, uključujući kršćane, i zaustavila njihov progon i pokolj.”