Početna stranica » Sveti Andrija – pravi adventski svetac

Sveti Andrija – pravi adventski svetac

135 pregleda

Sveti Andrija apostol gotovo se uvijek slavi u vrijeme došašća i obično je prvi blagdan u vremenu priprave. Kako se sveti Andrija nije susreo s Isusom sve do početka svoje javne službe, Andrijino djelovanje u Evanđelju po Ivanu pruža nam savršen uzor za advent.

Sv. Ivan Zlatousti tumači o svetom Andriji i objašnjava kako se on uklapa u ovo doba prije Božića.

„Nakon što je Andrija ostao s Isusom i mnogo toga naučio od njega, takvo blago nije zadržao za sebe, nego je požurio podijeliti ga sa svojim bratom. Zapazite što mu je Andrija rekao:  ‘Pronašli smo Mesiju , to jest Krista’. Primijetite kako njegove riječi otkrivaju ono što je naučio u tako kratkom vremenu. Otkrivaju žar i brigu ljudi zaokupljenih ovim pitanjem od samoga početka. Andrijine riječi otkrivaju dušu koja s najvećom čežnjom čeka dolazak Mesije.”

Sveti Andrija je bio poput mnogih Židova iz 1. stoljeća, iščekivao je dolazak Mesije. Nije znao kada će Mesija doći, ali se nadao da će se jednog dana njegova čežnja ispuniti.

Ovo je važna lekcija za nas. U svojim srcima trebamo gajiti posebnu čežnju za Isusom, iščekivati ne samo njegov drugi dolazak, nego i njegov dolazak k nama u daru Euharistije. Jedna od primarnih obilježja kršćanina jest provesti svoj život žudeći biti s Isusom.

Sveti Ivan Zlatousti nastavlja svoj komentar i bilježi kako želja svetog Andrije da podijeli radosnu vijest sa svojim bratom ističe još jedan središnji ključ došašća.

„Andrijine riječi otkrivaju dušu koja s najvećom čežnjom čeka dolazak Mesije, raduje se njegovom dolasku s neba, raduje se kad se pojavi i žuri navijestiti drugima tako veliki događaj. Ovo je pravi primjer dobre volje među braćom, ljubaznog srodstva i iskrene naklonosti.”

Jedna od najvećih zadaća koje imamo kao kršćani jest podijeliti radost koju smo primili s drugima. Za vrijeme došašća čekamo Božić, a kada Božić stigne, pred nama je izazov podijeliti tu Isusovu radost s drugima.

Dok hodimo kroz došašće, neka nas sv. Andrija apostol zagovara i pomogne nam podijeliti radost pronalaska Isusa s drugima.