Početna stranica » Sveta Lucija – djevica i mučenica

Sveta Lucija – djevica i mučenica

374 pregleda

„Santa Lucia” tradicionalna je napuljska pjesma, koja je vjerojatno najpoznatija u izvedbi talijanskoga tenora Andree Bocellija. Imenom svete Lucije nazvana je otočna država na susretištu Karipskoga mora i Atlantskoga oceana gdje su službeni jezici engleski i svetolucijski kreolski francuski. U Hrvatskoj, na sjeveru Istre, nalazi se naselje Sveta Lucija. Nebrojene crkve u svijetu titulirane su upravo prema ovoj svetici, a znatan ih je broj i u Hrvatskoj.

Malo je pouzdanih podataka o životu svete Lucije. Prema predaji rođena je u Sirakuzi na Siciliji oko 280. godine, u bogatoj patricijskoj obitelji. Lucijina majka Eutihija bolovala je od neke teške bolesti. Lucija je nagovori da zajedno pođu hodočastiti na grob svete Agate u Kataniju kako bi izmolile ozdravljenje. Došavši tamo, Luciji se ukaza sveta Agata i objavi da će joj majka ozdraviti, a ona, Lucija, podnijeti mučeničku smrt. Majčino joj je ozdravljenje osnažilo vjeru te je iz zahvalnosti prodala sav imetak i razdijelila ga siromasima, a sama primila zavjet djevičanstva premda je bila zaručena. Tom odlukom razgnjevi svojega zaručnika, koji ju prijavi poganskim vlastima da je kršćanka, a nakon što se Lucija ne htjede odreći vjere, predana je na mučenje i ubijena. Bijaše to 304. godine u njezinu rodnom gradu Sirakuzi. Očaran hrabrošću kojom je posvjedočila vjeru u Krista, a k tome gonjen i grižnjom savjesti, Lucijin zaručnik postade kršćaninom.

Često se kaže da su Luciju prije ubojstva oslijepili. Na oltarnim palama i poliptisima naslikana je kako u ruci drži pladanj s vlastitim očima. Zato je u narodu štovana kao zaštitnica očiju i vida. Ponegdje se kao njezin atribut javlja i svjetiljka koja označava božansku mudrost. Zasigurno nije slučajno da je ime Lucija izvedeno od latinske riječi „lux” što znači svjetlo.

Blagdanom svete Lucije, 13. prosinca, počinje božićni ciklus. S tim su nadnevkom povezani brojni narodni običaji, duboko ukorijenjeni u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji i nekim dijelovima Slavonije. Zanimljivo je napomenuti da je nekada u Dalmaciji, gdje su bili prihvaćeni mletački ili venecijanski običaji, nosila darove djeci upravo sveta Luce, a tek poslije sveti Nikola.

Kripta splitske katedrale svetoga Dujma posvećena je svetoj Luciji, a njezine se relikvije čuvaju u Veneciji u crkvi Santa Lucia.