Početna stranica » Susret požeškog biskupa i provincijala Bosne Srebrene

Susret požeškog biskupa i provincijala Bosne Srebrene

147 pregleda

Požeški biskup Antun Škvorčević primio je u Biskupskom domu 4. ožujka fra Jozu Marinčića, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U njegovoj pratnji bio je fra Nikica Vujica, ekonom i definitor Provincije.

Biskup i provincijal razgovarali su o više aktualnih tema crkvenog i društvenog života u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Posebnu pozornost posvetili su djelovanju franjevaca Provincije Bosne srebrene u Požeškoj biskupiji gdje im je povjerena župa Okučani i Gornji Bogićevci.

Navedene dvije župe pretrpjele su progon vjernika i velika razaranja u vrijeme Domovinskog rata te je biskup Antun zahvalio provincijalu Jozi za sve ono što su njegova braća velikom požrtvovnošću učinila u njihovoj materijalnoj obnovi te u redovitim pastoralnim nastojanjima. Posebno je spomenuo rad fra Josipa Bošnjakovića u Gornjim Bogićevcima i fra Bože Blaževića u Okučanima.

Osvrnuli su se na posebnosti tih dviju župa koje traže različit pristup u pastoralu. Dok je Župa Bogićevci tradicionalna vjernička sredina slavonskog življa, čiji su vjernici ranjeni u ratnim stradanjima, u Župi Okučani većina vjernika je prognana iz banjalučkog kraja od kojih je određeni dio odselio dalje po Hrvatskoj ili u inozemstvo. Pored toga Okučani su mlada župa te nema dovoljno izgrađenih struktura, napose u okolnim mjestima koja joj pripadaju, što otežava pastoralni rad.

Provincijal Jozo prikazao je biskupu stanje vlastite Provincije i djelovanje braće u župama Bosne i Hercegovine, gdje je nerijetko ostalo jako malo vjernika, što svećenicima stvara probleme identitetske naravi. Biskup i provincijal složili su se da Sporazum potpisan 1996.  između Provincije i Zagrebačke nadbiskupije o djelovanju franjevaca ostaje na snazi u sadašnjoj Požeškoj biskupiji 30 godina kako je ugovoreno. O mogućnostima pastoralne pomoći još jednog franjevačkog člana bit će razmotren na obim stranama.