Početna stranica » Suncokret kao uzor kršćanstva

Suncokret kao uzor kršćanstva

249 pregleda

Suncokret je biljka koju su u Europu iz Amerike donijeli španjolski moreplovci. U ovim danima kasnoga ljeta još uvijek blistaju, u svoj punini, u poljima suncokreta i u dvorištima, ponekad uz put. Čudesna je njihova uspravna pojava, na poseban način duge i žute cvjetne latice, koje dosežu i do 10 cm. Kroz povijest ne prestaju oduševljavati ni umjetnike poput Vincenta van Gogha.

Njemački izraz za cvijet suncokret jest Sonnenblume – jer cvijet suncokreta izgleda kao sunce. Jednako tako u engleskom – Sunflower. No posebno je zanimljivo svojstvo ovoga cvijeta da svoju golemu glavu okreće prema suncu, i to svakoga dana, od istoka do zapada. Kao da je svake noći netko vraća kako bi bila spremna za ponovni izlazak sunca u ranu zoru. Otuda je suncokret kao neki kompas, prirodni sustav za navigaciju.

Na talijanskom se suncokret naziva girasole, kao cvijet koji se okreće sa suncem. Slično i u francuskom – le tournesol, koji se okreće prema suncu. Na hrvatskom je izraz „suncokret“ samorazumljiv.

Posebno je značajno kolika je ekološka vrijednost suncokreta, posebno glede fotosinteze. Svakoga dana jedna odrasla biljka suncokreta može uvezati do 100 kubičnih metara ugljen-dioksida. S jedne strane govorimo o potrebi obraćenja, ne samo u vjeri, nego i u društvima diljem svijeta. A pred našim se očima stalno odvija nevjerojatno velik postupak pretvorbe koji omogućuje život ljudima. Malo pomalo tek otkrivamo kako je opasno zanemarivanje biljaka i uništavanje šuma. Simone Weil, francuska književnica i filozofkinja, podsjetila je svojevremeno: „Klorofil je karika između sunčeve energije i nas.“ Tako nas biljke mogu poučiti suživotu u stvorenju te međusobnoj solidarnosti.

Svojevremeno su američki domoroci Inke smatrali suncokret božanskim simbolom. A ne samo oni. Doista, od suncokreta čovjek može mnogo toga naučiti, Kamo se okreće suncokretova glava, što je najdublje usmjerenje njegova srca? Kakva je duhovna razmjena tvari čovjeka? Koliko se brinemo za svoj živčani sustav, ako svakoga dana moramo piti tablete za različita stanja? Danas je mnogo ljudi koji tako malo izlaze na dnevno sunčano svjetlo da moraju piti dopunske tablete s vitaminom D. Slijedimo primjer biljaka, kako nas poziva jedna afrička poslovica: „Okreni svoje lice prema suncu, pa će sjene padati iza tebe.” A naše vječno sunce neka bude Gospodin Bog.