Početna stranica » Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj župi München

Stepinčevo u Hrvatskoj katoličkoj župi München

192 pregleda

Duhovna priprava u Hrvatskoj katoličkoj župi München, koja je trajala od srijede do nedjelje, zaključena je svečanom proslavom 61. obljetnice Stepinčeva na svim nedjeljnim misama 14. veljače, po posebnim uvjetima epidemioloških mjera.

Svečano misno slavlje u crkvi Sv. Michaela predvodio je župnik fra Petar Klapež, koji je u propovijedi posebno naglasio da svaki istinski hrvatski rodoljub i domoljub s nestrpljenjem očekuju da „naš nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac što prije od Crkve bude proglašen svecem. Jer, sam spomen imena blaženoga kardinala Alojzija Stepinca malo koga u Hrvatskoj, i općenito u hrvatskom narodu, može ostaviti ravnodušnim“.

Blaženi Alojzije Stepinac bio je i ostao utjeha pojedincima i svima kojima je kao pastir Zagrebačke nadbiskupije odano služio. On je u po svom mučeništvu sažeo povijest Crkve i našeg hrvatskoga naroda, te ima snagu simbola kao živi izraz istinskog života nas vjernika. Stoga, nije ni čudo što ga tolike naše župne zajednice izvan Domovine časte kao svog nebeskog zaštitnika. Posebno nam je drago što njegov lik krasi predvorje naše kapele, koja je na čast njegova imena i posvećena, istaknuo je fra Petar.

Napomenuo je kako je nadbiskup Stepinac, u siječnju 1952. godine napisao: „Oni – komunisti, su vrlo dobro znali, da ja nikada nisam odobrio ni jedne jedine nasilne mjere nacista, fašista, ustaša. Moja je krivica bila u tome što nisam mogao šutjeti na zlodjela komunista. … Da sam šutio nakon njihova dolaska na vlast, nikada me ne bi bili dirali. Da sam pohvalio njihov rad, vjerojatno bi me uvrstili među svoje ‘heroje’. A jer toga nisam mogao ni smio, proglasili su me zločincem i veleizdajnikom. … Da pokriju svoje krvave zločine pred svijetom, ja sam morao na sud i u tamnicu. Da se sud pokaže pravednim, poslužili su se i falsificiranim dokumentima. (usp. Juraj Batelja [prir.], Blaženi Alojzije Stepinac: Propovijedi o Deset zapovijedi Božjih, Zagreb, 2013.)

Fra Petar je rekao da je „velik samo onaj tko može opraštati, jer opraštaju samo velike duše”. U Stepinčevoj duhovnoj oporuci ističe se: „A svima onima koji su meni bilo što krivo činili u životu, od svega srca opraštam”. Stepinac je, po uzoru na sv. Augustina u svojoj duhovnoj oporuci ostavio zapisano da je svaki „čovjek djelo Božje, a opačina djelo ljudsko”, i tko dira u čovjeka, dira „zjenicu Božju”. Univerzalnije poruke od te ne poznajemo, poručio je fra Petar, dodavši da Stepinac, svoj zemaljski život nije spasio, nego ga je darovao kao svjedočanstvo vjere u njegovoj punini, u 63. godini kada je predao svoj duh kao hrvatski mučenik.

Prije dvadeset i tri godine sveti papa hrvatske nade, Ivan Pavao II. o proglašenju blaženim kardinala Stepinca istaknuo je da je u liku našega blaženika sažeta cijela tragedija koja je pogodila Europu tijekom dvadesetoga stoljeća, obilježena velikim zlima fašizma, nacizma i komunizma. U kardinalu Alojziju Stepincu, naglašava sveti Papa, blista u punini katolički odgovor: vjera u Boga, poštivanje čovjeka, ljubav prema svima potvrđena praštanjem, jedinstvo s Crkvom vođenom Petrovim nasljednikom (usp.: Osvrt na apostolski pohod Hrvatskoj, Vatikan, 7. listopada 1998.).

Propovjednik je istaknuo da naš blaženik poziva da se danas u ovom vremenu posebnih iskušenja oslonimo na riječ Božju, na Isusovo evanđelje. Učiti nam je iz te životom pisane istine, iz povijesti, učiteljice života i iz svjedočanstava mučenika Alojzija po kojem nam njegov život neprestano progovara. I danas u ovom molitvenom zajedništvu snažno osjećamo njegovu utjehu, a njegova prisutnost i naša svježina svjedočenja Krista, siguran nam je orijentir u ovom tmurnom vremenu pandemije, istaknuo je fra Petar.

U vremenima u kojima se čini da smo udaljeni, u raznim oblicima izolacije, svetost nam je uvijek blizu. I Stepinac je, od trenutka nepravedne osude bio fizički udaljen od svojih vjernika. Nije mogao obnašati svoju redovitu službu. Ujedno, smijemo reći, nikada nije bio bliži povjerenom mu narodu. Bez obzira gdje se i u kakvim vanjskim okolnostima nalazio, uporište mu je bilo jedino u Kristovoj ljubavi, koja ga je kroz njegovu ustrajnu molitvu svaki dan snažila sve do mučeništva.

Ova pandemija omogućava nam da prepoznamo i cijenimo mnoge vrijednosti koje prije ovih iskušenja nismo primjećivali, posebno ih danas prepoznajemo kod onih, koji u ovim iskušenjima služe drugima, koji u situacijama, kada još uvijek vladao strah, spremno izlažu svoje živote za druge. Nimalo ne dvojimo da i za ova današnja svjedočanstva mnogima dolazi pomoć od Gospodina i zagovora Božjih ugodnika. Naši su životi isprepleteni te su mnogi primili pomoć od ljudi koji su ispisali važnu stranicu u našoj povijesti. Za sve te milosti Bogu smo posebno zahvalni, istaknuo je župnik Klapež.

Na oltaru za vrijeme euharistijskog slavlja bio je izložen blaženikov relikvijar. U obliku zvonika zagrebačke katedrale, Stepinčeve moći bile su izložene u slavlju beatifikacije u Mariji Bistrici 1998. godine. Na hrvatskome jeziku relikvijar nazivamo i „moćnik“, a posmrtne ostatke svetih i blaženih „moćima“. U njima se naime susreće utjelovljena Božju milost, moć Krista Spasitelja koji sve obnavlja i čini novim. Sveci nam po njihovim moćima neumorno govore da ništa ne možemo istinski obnoviti, ako se ne obnavljamo svetošću. Nama je Bog povjerio da budemo jedni drugima dar njegove utjelovljene ljubavi, jer nitko se ne spašava sam, istaknuo je fra Petar.

„Svetkujući blagdan našeg nebeskog zaštitnika, danas ovdje na našem euharistijskom slavlju izvan naše Domovine, obnavljamo se Božjom riječju i euharistijom te utjehom Duha Svetoga, Tješitelja i Branitelja. Iz toga se rađa nada i naš zavjet da ćemo istom snagom ostati vjerni Bogu i Crkvi kao što je to svjedočio sve do mučeništva naš nebeski zaštitnik blaženi Alojzije Stepinac. Zagledani u onostranost, poput našeg blaženika, Gospodinu povjerimo sve naše brige i strahove i zajedno ga molimo da nas što prije oslobodi od ove duge i teške pandemije koronavirusa i od svakog drugog zla. Zajedno s našim blaženikom posebno Bogu danas zavapimo: In te Domine speravi! U tebe se Gospodine uzdamo, zaključio je propovjednik.

Na kraju euharistijskog slavlja fra Petar zahvalio je svojoj subraći franjevcima na predvođenju duhovne obnove. Na misi je bio i đakon Ivica Visković. Posebnu zahvalu župnik je izrazio čitačima, djeliteljima pričesti, ministrantima redarima i članovima župnoga zbora pod ravnanjem s. Nikoline Bilić, te svim vjernicima, u ovogodišnjim posebnim okolnostima slavlja, čestitao dan nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca, mučenika.