Početna stranica » Srebrni jubilej biskupstva pape Franje

Srebrni jubilej biskupstva pape Franje

190 pregleda

Prije nego je izabran za nasljednika svetoga Petra kao biskup Rima, papa Franjo je bio kardinal Jorge Mario Bergoglio, nadbiskup Buenos Airesa. Prije toga bio je pomoćni biskup Buenos Airesa, a na to je mjesto došao nakon biskupskoga ređenja na današnji dan, 27. lipnja 1992.

Biskupsko geslo pape Franje bilo je Miserando atque eligendo – Smilova mu se i sebi izabra, iz Homilije Matejeva evanđelja crkvenoga oca Bede Časnoga. To djelo govori o Božanskomu milosrđu i čita se u Časoslovu na blagdan svetoga Mateja. Posebno je znakovito za Papin život i duhovno putovanje. Naime, upravo je na blagdan svetoga Mateja 1953. mladi, 17-godišnji Jorge Bergoglio bio dirnut Božanskom milošću i pozvan na Bogu posvećen život po uzoru na svetoga Ignacija Lojolskog.

Svakom je biskupu povjerena briga jedne crkvene pokrajine – biskupije ili nadbiskupije. Izraz dolazi iz grčkoga jezika „episkopos” – onaj koji nadgleda. Biskup ima posebno mjesto u Crkvi kao nasljednik apostola i često se naziva pastirom. Stoga biskupi nose pastirski štap ili pastoral tijekom liturgijskih obreda.

Papa Franjo često govori o ulozi biskupa u životu Crkve. U homiliji tijekom jednoga biskupskoga ređenja rekao je: „Krist po služenju biskupa nastavlja propovijedati Radosnu vijest spasenja i posvećivati vjernike po sakramentima vjere. Krist po očinskoj ulozi biskupa privlači nove članove svomu tijelu koje je Crkva. Krist po mudrosti i razboritosti biskupa vodi Narod Božji na ovozemaljskomu hodočašću dok svi ne prispiju vječnoj slavi.” Nadalje je pozvao biskupa koji je bio ređen: „Svojim srcem voli očinskom i bratskom ljubavlju sve koje ti Bog povjeri. Kako sam već rekao, najprije svećenike, đakone i sjemeništarce. Ali i siromahe, one koje nitko ne štiti i sve koji su potrebiti prihvaćanja i pomoći. Pozivaj vjernike na suradnju u apostolskomu predanju i slušaj ih s voljom i strpljivošću. Često će se od tebe tražiti mnogo strpljivosti… ali na taj se način izgrađuje Božje kraljevstvo.” Papa Franjo smatra da svaki biskup mora biti vjesnik Božjega milosrđa. „Pozivam te kao brata u biskupstvu da budeš milosrdan. Crkva i svijet toliko su potrebiti milosrđa. Poučavaj i svećenike i sjemeništarce da budu milosrdni”, rekao je.

Na današnju obljetnicu Papinoga biskupstva, pomolimo se za njega i sve biskupe – da budu znak milosrđa i dobri pastiri koji će svoj narod voditi naprijed na hodočašću prema Nebu.