Početna stranica » Špilja koja dokazuje da je priroda najbolji graditelj

Špilja koja dokazuje da je priroda najbolji graditelj

106 pregleda

Špilja je otkrivena u 18. stoljeću, a dobila je ime prema junaku iz epske pjesme škotskog pjesnika i povjesničara Jamesa Macphersona.

Fingalova špilja na škotskom otoku Staffi pravo je geološko čudo prirode. Ova špilja u sklopu arhipelaga Unutrašnji Hebridi duga je 69 metara, visoka je 36 metara, a široka 12 metara. 
Karakteriziraju je zapanjujući bazaltni stupovi koji su posljedica djelovanje lave, a koji privlače brojne putnike iz cijelog svijeta jer tvrde da ih podsjeća na jednu vrstu prirodno izgrađene katedrale. 
Ovaj dojam dodatno pojačavaju i neobični zvukovi koji odjekuju njezinom unutrašnjošću, a koji su povezani s udarom valova o njezine zidove.
Akustična špilja nadahnula je mnoge umjetnike, pisce i skladatelja na stvaranje osebujnih dijela, a slavnog Felixa Mendelssohna inspirirala za pisanje uvertireHebridi, poznatije i pod imenom Fingalova špilja. 
Upravo je ovo djelo bilo najveća reklama za turiste koji tu dolaze u organiziranim grupama od travnja do rujna svake godine. 
Špilja je otkrivena u 18. stoljeću, a dobila je ime prema junaku iz epske pjesme škotskog pjesnika i povjesničara Jamesa Macphersona.