Početna stranica » Sjedenje je novo pušenje

Sjedenje je novo pušenje

147 pregleda

Koliko je važno baviti se nekom tjelovježbom postalo je očitije nego ikada prije. Naime, liječnike brinu podaci prema kojima godišnje umire više osoba od sjedilačkog načina života nego od raka pluća. 

Pušenje i alkohol navodili su se kao glavne loše navike zbog kojih su se događale prerane smrti, a sada su loše prehrambene navike i sjedilački način života opasno blizu navedenim navikama. Mnogi od nas sjede devet ili više sati dnevno, osim na poslu, i u automobilu, na kavama, pred televizorom. Najnoviji podaci Sveučilišta Belfast i Ulster, objavljeni u Journal of Epidemiology & Community Health, pokazali su da trećina ljudi tijekom vikenda provede više sati na kauču nego sjedeći za radnim stolom na radnom mjestu. Osim što se to loše reflektira na leđa, može biti uzrok i raznih bolesti, čak i prerane smrti. Podaci su pokazali da je sjedenje bilo uzrok čak 70 tisuća smrtnih slučajeva 2016. godine u Velikoj Britaniji, što je toj zemlji donijelo i financijski godišnji trošak od 700 milijuna funti. 

Stručnjaci upozoravaju kako dugotrajno sjedenje doprinosi pretilosti, što samo po sebi sa sobom „vuče” niz bolesti, ali djeluje i na hormone, metabolizam i funkcije mozga. Može čak biti i uzrok upalnih procesa u tijelu. Prijetnja je i kardiovaskularnom zdravlju, potiče razvoj šećerne bolesti tipa 2, određenih vrsta raka i prerane smrti. Utječe i na pamćenje te može povećati rizik od demencije. Osim fizičke aktivnosti i dnevna šetnja može pomoći da se počnete osjećati bolje i zdravije.