Početna stranica » Šalica tople i mirisne kave

Šalica tople i mirisne kave

133 pregleda

Mnogima od nas kava je najukusniji napitak na svijetu. Ona nam uljepšava početak radnoga dana i poboljšava našu fizičku aktivnost. Bez obzira konzumiramo li je na poslu ili doma, u društvu ili osami, dok gledamo omiljenu televizijsku emisiju ili upravo sada – dok čitamo ovaj tekst.

Svakodnevna konzumacija kave čini nas dijelom jedne velike svjetske zajednice od dvije milijarde ljudi koji su napravili nešto poput nas – popili dnevno barem jednu šalicu tople i mirisne kave.

Puno je tumačenja o podrijetlu i nazivu kave. Jedna od teorija tvrdi kako je kava otkrivena 800. godine poslije Krista na području današnje Etiopije u istočnoj Africi. Otuda se njezina kultura polako širila prema istoku, da bi se sredinom 15. stoljeća kao napitak počela upotrebljavati u južnom dijelu Arapskoga poluotoka. Svoj crni napitak Arapi su zvali qahwa, a značio je arabijsko vino. Uvidjevši njezine blagodati za krepko i poletno raspoloženje, Arapi su proizvodnju kave pokušali zadržati samo za sebe. Kako bi sjemenke kave postale neplodne za daljnju proizvodnju, njezina zrna su sušili i prokuhavali. Tako su svojom sebičnošću dokučili i bit u suvremenom načinu spremanja kave. Svoju tajnu Arapi će čuvati sve do početka 17. stoljeća. Tada je njihove planove pokvario jedan talijanski trgovac koji je uspješno prokrijumčario nekoliko plodnih zrna kave. Prvi je donosi u Europu – tursku kavu, a iz Europe kreće njezin daleki put po svim stranama svijeta.

Kako do kave?

Iako je kava botanički podijeljena u četiri grupe, u svakodnevnoj konzumaciji se upotrebljava samo jedna od njih – poznata kao Eucoffea. Ostale tri vrste imaju nejestive plodove i obično služe kao ukrasne vrtne biljke. Na svijetu postoje ukupno 73 vrste drveta kave. Međutim, samo se dvije vrste kultivirano uzgajaju. To su Caffea Arabica (arapski grm kave) i Coffea canephora – poznatija kao kava robusta. Caffea Arabica ima 200 različitih podvrsta i njezini najpoznatiji oblici su Moka, Bourbon, Maragogype i Typica. Najviše se uzgaja na području Latinske Amerike i zauzima 70 % udjela u svjetskoj trgovini kavom. Kava robusta se najviše uzgaja u Africi i Jugoistočnoj Aziji. Lošije je kvalitete s oštrije izraženom aromom. Cijenom je povoljnija od Caffea Arabice, ali za vremenske uvjete i dosta otpornija. Pokriva 30 % udjela u svjetskoj trgovini kavom.

Izvješća Međunarodne organizacije za kavu (International Coffee Organization), pokazuju kako je u 2016. godini ukupno proizvedeno 154 milijuna vreća kave, odnosno 60 puta više ako se proizvedena količina prikazuje u kilogramima. Kava se već godinama najviše proizvodi u Brazilu. S godišnjom proizvodnjom od 55 milijuna vreća kave Brazil pokriva više od jedne trećine ukupne svjetske potražnje. Veliki svjetski proizvođači su i Vijetnam (17 %), Kolumbija (9 %) te Indonezija sa 7 % tržišnoga udjela u ukupnoj svjetskoj proizvodnji kave. S druge strane, najviše kave na svijetu se popije u…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.