Početna stranica » Ruska pravoslavna Crkva više neće blagoslivljati oružje?

Ruska pravoslavna Crkva više neće blagoslivljati oružje?

118 pregleda

Ruska pravoslavna Crkva u budućnosti više neće blagoslivljati oružje za masovno uništenje poput nuklearnoga oružja. Izvijestio je o tomu britanski Telegraph. Vicekancelar Moskovskoga patrijarhata Savva Tutunov objasnio je kako se Crkva mora suočiti s novim realnostima.

Tutunov je procjenu posebnoga povjerenstva Patrijarhata sažeo ovim riječima: Još od davnina blagoslov su dobivali najprije vojnici. Oružje koje su nosili također su blagoslovljeni, kao dio blagoslova osobe. Samo oružje, a time i oružje za masovno uništenje, stoga ne bi trebali više biti blagoslivljani.

Vicekancelar Patrijarhata Moskve objasnio je potom da je ova procjena suprotna dosadašnjoj praksi, a do nje je došlo uslijed velike diskusije. Proteklih su godina svećenici Ruske pravoslavne Crkve blagoslivljali rakete na poluotoku Krimu i balističke rakete kratkoga dometa na pobjedničkoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, moleći posebne blagoslovne molitve i škropeći ih svetom vodom. Blagoslov su dobivali čak i borbeni avioni i podmornice na nuklearni pogon. No povijest pokazuje kako su se primjerice u Drugom svjetskom ratu blagoslivljali tenkovi, a ranije se blagoslivljalo mačeve.

Prema nauku Ruske pravoslavne Crkve, ratovi jesu zli. No po definiciji se dodaje kako ratovi mogu biti potrebni za zaštitu bližnjih i ponovnu uspostavu pravde.