Početna stranica » Restaurirana Papi draga Gospina slika

Restaurirana Papi draga Gospina slika

206 pregleda

Sveta Stolica objavila je nove fotografije slike Gospe Salus Populi Romani, odnosno Zaštitnice Rimskoga naroda. Riječ je o ikoni koju Sveti Otac redovito posjećuje prije i poslije apostolskog pohoda nekoj zemlji. Na novim fotografijama ikona koja je naslikana bizantinskim stilom izgleda svježije i vidljivo je da je restaurirana.

Ova ikona čuva se u rimskoj bazilici Santa Maria Maggiore (Sveta Marija Velika). Papa Franjo otišao je onamo da se pred ovom ikonom pomoli čim je izabran za poglavara Katoličke Crkve. A i danas redovito pred ovom Gospinom slikom ostavlja buket cvijeća.

S restauracijom su boje na slici ponovno došle do izražaja. Osobito je jasna zlatna odjeća maloga Isusa kojeg drži njegova majka Marija, odjevena u plavu haljinu. Naglasila je to i pročelnica Vatikanskih muzeja Barbara Jetta za L’Osservatore Romano. Ona je zatim rekla i kako je riječ o slici iz perioda između 11. i 13. stoljeća. Ranije se smatralo da je ova slika nastala u 5. stoljeću, a neki su vjerovali i da ju je naslikao sam sveti Luka, apostol.

Papa Franjo osobito štuje Blaženu Djevicu Mariju još otkako je bio samo svećenik. Zbog obećanja koje je dao Gospi Karmelskoj, Sveti Otac više ne gleda televiziju, a pri svakom putovanju nastoji posjetiti i neko marijansko svetište. Svježe restaurirana ikona Salus Populi Romani bit će izložena ovoga vikenda. Naime, planirano je da će papa Franjo u bazilici Santa Maria Maggiore predvoditi svečano misno slavlje.