Početna stranica » Ratzinger i Bergoglio na malim ekranima

Ratzinger i Bergoglio na malim ekranima

149 pregleda

Glumci Anthony Hopkins i Jonathan Pryce ovih dana borave u Rimu. U novomu filmu Papa (engl. The Pope) u produkciji Netflixa imaju poseban zadatak. Prvi tumači ulogu kardinala Ratzingera, a drugi kardinala Bergoglija.

Sveti Otac papa Franjo i njegov prethodnik papa emeritus Benedikt XVI. ovih su dana ponovno zajedno. I to u ulozi kardinala Katoličke Crkve. Obučeni u crne reverende s kardinalskim znakovljem – crvenom kapicom (zucchetto), pelerinom i crvenim pojasom prolaznici ih primjećuju i žele se s njima fotografirati. Ali nisu to Jorge Mario i Joseph osobno, nego dva glumca. Anthony Hopkins i Jonathan Pryce u novomu filmu Papa tumače uloge dvojice kardinala koji su, svaki u svoje vrijeme, bili izabrani za papu.

Riječ je o novoj televizijskoj drami u produkciji Netflixa. Nedavno su na Trgu sv. Petra snimljeni kadrovi koji će vjerojatno prikazivati vrijeme konklava iz 2005., na kojima je Joseph Ratzinger sa 78 godina starosti izabran za nasljednika svetoga Petra. Naime, još uvijek je Hopkins nosio crnu reverendu, a ne bijelu – koju smije nositi samo papa. Tako su prošloga tjedna Hopkinsa vidjeli kako izlazi iz jednoga crnog vozila kako bi s kolegama glumcima uprizorio trenutak kad su se Ratzinger i Bergoglio prvi put upoznali. Osim ovoga trenutka, velškoga glumca s plemićkom titulom poznatog po brojnim filmskim ulogama, Rimljani su mogli viđati još nekoliko puta. Sa zlatnim prstenom na ruci, križem na prsima i s kosom počešljanom kao u Benedikta XVI. U nekoliko navrata vidjeli su ga i u bijeloj odjeći, dok je snimao scene iz vremena kad je već bio izabran za papu.

Televizijska drama između ostaloga donosi priču o papi Benediktu XVI. i o njegovu odnosu s argentinskim kardinalom Bergoglijom prije odreknuća od službe 2013. godine. Tako je snimanje započelo u rujnu 2017. u Argentini. Redatelj ove drame je Brazilac Fernando Meirelles dok scenarij potpisuje Novozelanđanin Anthony McCarten. Inače, ovaj scenarist potpisuje i nagrađivane filmove The Theory of Everything (biografski film o Stephenu Hawkingu, 2014.) i Darkest Hour (biografski film o Winstonu Churchillu, 2017.).

Još uvijek se ne zna točan datum završetka snimanja niti kad će film biti premijerno prikazan. No čini se da će projekt filma o dvojici papa koji su, pored svetoga pape Ivana Pavla II. obilježili prijelaz u treće tisućljeće biti pravi uspjeh.