Početna stranica » Putin predlaže da se istospolni brak zabrani Ustavom

Putin predlaže da se istospolni brak zabrani Ustavom

124 pregleda

Ruski predsjednik Vladimir Putin podnio je parlamentu nove ustavne amandmane po kojima se u Ustavu spominje Bog i potvrđuje načelo da je brak moguć samo između muškarca i žene.

Vladimir Putin je u siječnju najavio da će Rusija dopuniti svoj Ustav donesen 1993., što je uglavnom shvaćeno kao inicijativa kojom želi organizirati razdoblje nakon 2024. kada mu istječe četvrti i posljednji predsjednički mandat.

Ove ustavne amandmane zastupnici su prihvatili u prvom čitanju, ali je Putin podnio dodatne 24 stranice amandmana prije drugog, važnijeg, čitanja planiranog za 10. ožujka, rekao je u ponedjeljak predsjednik donjeg doma ruskoga parlamenta, Vjačeslav Volodin. Javno glasovanje će se održati 22. travnja. Istospolni brakovi i izvanbračne zajednice u Rusiji trenutno nisu legalne, a Putin je prije dva tjedna izjavio kako neće ni biti legalne sve dok je on predsjednik: „Već sam rekao kako se nikada, barem dok sam ja predsjednik Rusije, neće dogoditi ‘roditelj br. 1’ i ‘roditelj br. 2’. Uvijek će biti ‘mama’ i ‘tata’.

„Predsjednikovi amandmani su rezultat njegova dijaloga s predstavnicima svih stranaka i civilnog društva”, ističe se u priopćenju.

Ovi amandmani predviđaju da se u Ustavu spomene „vjera Rusa u Boga”, pa bi tako u preambuli novoga Ustava pisalo: „Ruska Federacija, ujedinjena tisućljetnom poviješću koja čuva spomen predaka koji su nam posredovali ideale i vjeru u Boga…”.

Ruska Pravoslavna Crkva, te visoki predstavnici islama, židovstva, Katoličke Crkve i drugih vjeroispovijesti pozdravili su spominjanje Boga u ruskom Ustavu. Glasnogovornik Moskovskoga patrijarhata Vladimir Legojda istaknuo je kako se takav nacrt ne proturječi sekularnom karakteru Ustava.

Povjerenica za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskalkova također je podržala novosti u Ustavu ističući kako formulacija koja spominje Boga ne povređuje stavove ateista. S druge strane, kritičari naglašavaju sovjetsku ateističku tradiciju podsjećajući kako član 14. ruskoga Ustava iz 1993. godine utvrđuje da je Rusija „svjetovna država”, a „religijske udruge su odvojene od države i pred zakonom jednake”.

Također, Putin zahtijeva da se brak definira isključivo kao zajednica muškarca i žene, dodao je za France Presse potpredsjednik parlamenta Pjotr Tolstoj. Osim toga, novim amandmanima se ujedno zabranjuje ustupanje dijelova ruskoga teritorija stranim državama i proglašava se nezakonitim svako pozivanje i djelovanje u tom smislu.