Početna stranica » Provokacije na obljetnici ženskoga nogometnog kluba

Provokacije na obljetnici ženskoga nogometnog kluba

141 pregleda

U povodu proslave 20. obljetnice ženskoga nogometnog kluba Marija Pomoćnica (njem.: FC Mariahilf) iz Beča, prošle je subote tek osnovana ženska nogometna reprezentacija Vatikana trebala odigrati gostujuću prijateljsku utakmicu u Austriji, no do toga ipak nije došlo.

Naime, nakon misnoga slavlja koje je upriličeno u povodu jubileja, žene su istrčale na teren u bečkom naselju Simmering. I dok je pred okupljenima intonirana vatikanska himna, tri su članice ženskoga nogometnog saveza zadigle svoje dresove te pred publikom pokazale svoje trbuhe na kojima su iscrtale maternice i natpise u kojima zastupaju legalizaciju prava žena na abortus. Potom su igračice jedne drugima pružile ruku u znak pozdrava, ali prije službenoga početka utakmice odgovorni su odlučili otkazati gostovanje. Na tribinama je bio i tek imenovani apostolski nuncij u Austriji mons. Pedro Lopez Quintana koji je kao predstavnik Svetoga Oca pozvao vatikansku ekipu na otkazivanje susreta. Konačno je nazočnima službeno priopćeno kako zbog incidenta vatikanski tim neće nastupiti.

Jedna od članica nogometnoga kluba FC Mariahilf objasnila je za austrijsku državnu televiziju Österreichischer Rundfunk (ORF) kako skupina žena koje su provele ovu akciju nisu bile svjesne posljedica i rado bi odigrale utakmicu. Novinarima su podijeljeni letci na kojima stoji kako se aktivistkinje ne mogu identificirati sa stavovima Crkve o abortusu i istospolnim brakovima.

Fotografija jednoga od nazočnih posjetitelja

Prvi neslužbeni nastup ženske nogometne reprezentacije Vatikana upriličen je 2018. godine, kad su vatikanske nogometašice odigrale utakmicu u okviru Dana obitelji. U svibnju, pak, ove godine službeno je utemeljena ženska nogometna reprezentacija. Odmah potom uslijedio je poziv na gostovanje u povodu 20. jubileja gore spomenutoga austrijskog nogometnog kluba.

Svojevremeno je osnivač nogometnoga kluba FC Mariahilf Ernst Lackner izjavio kako klub tada i nije očekivao da će biti prihvaćen poziv na gostovanje. No tada je bečki nadbiskup Christoph kardinal Schönborn na upit iz Vatikana potvrdio kako je FC Mariahilf ozbiljna momčad.

U službenom priopćenju nogometnoga kluba Mariahilf stoji kako je incident bio organiziran bez znanja i sudjelovanja kluba. „Tri igračice napustile su teren, a osim toga se od gledatelja tražilo da uklone transparente koji su prozivali homofobiju. Nažalost, u tom trenutku ipak nismo mogli nagovoriti odgovorne reprezentacije Vatikana da odigraju planiranu utakmicu”, priopćeno je. Na fotografiji se vidi kako je na nogometnom terenu i službeno bilo naznaka da će ovaj susret biti obojen „duginim bojama”. Službeni naziv slavljeničkog nogometnog kluba bio je naime ispisan bojama koje danas uglavnom simboliziraju LBGT zajednicu.

Ostaje nam da u kontekstu zaštite prava na život nerođenih iznova zazovemo ime kluba: Maria, hilf! – Marijo, pomozi!