Početna stranica » Protejeva prijetvornost

Protejeva prijetvornost

129 pregleda

Sve što je tajanstveno, tajnovito, misteriozno od iskona djeluje čovjeku vrlo privlačno. Kažem od iskona, jer se upravo grijeh praroditelja Adama i Eve nerijetko još naziva „iskonskim”. I upravo je taj iskonski grijeh povezan s nečim tajanstvenim i tajnovitim.

Tako čitamo u Knjizi Postanka: I Jahve, Bog, zasadi vrt na istoku, u Edenu… Tada Jahve, Bog, učini te iz zemlje nikoše svakovrsna stabla … i stablo života, nasred vrta, i stablo spoznaje dobra i zla… Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: „Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!” Otkako je „stara zmija” zagolicala čovjekovu maštu i probudila u njemu opasnu radoznalost, od tada ga tajnovito i tajanstveno ne prestaje fascinirati.

Čovječanstvo već tisućama godina poznaje tajna društva ili udruženja. Otkad je Lucifer u edenskome vrtu praroditelje zaveo riječima: Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo, kroz sva razdoblja ljudske civilizacije postojale su osobe koje su imale potrebu izdvojiti se iz mase, odvojiti se od prosjeka i osrednjosti i udruživati u elitna tajna društva. Vjerovali su kako će im se tako „otvoriti oči” (simbol prosvijetljenosti) te kako će postati „kao bogovi” (simbol izdizanja iznad mase). Posljednji motiv koji se iza toga krije jest nada kako se samo tako može postići napredak civilizacije, humanije društvo, bolji svijet.

Nažalost, pokušaj da se pukim prosvjetljenjem i izdizanjem iznad mase, odvajanjem od prosjeka postigne humanije društvo i napredak civilizacije, ne računajući na Boga, uvijek je završavao u svojoj suprotnosti. Tako se posljednji motiv tajnih društava uvijek prometnuo u lažnu nadu, u obmanu. Tajanstvenost i tajnovitost tajnih društava ne treba uopće dokazivati! To se dokazuje iz uobičajenih pitanja koja ljudi s obzirom na njih postavljaju: Manipuliraju li tajna društva medijima? Ispiru li nam mozak preko obrazovno-odgojnoga sektora? Utječu li odlučujuće na politiku i svjetska zbivanja? Drže li te uglavnom muške organizacije sve banke u svojim rukama? Žele li možda tajna društva ostvariti svesvjetsku dominaciju i orobiti ljude u novome, planetarnome robovlasničkom sustavu? Zbog svoje tajnovitosti i tajanstvenosti tajna društva su uvijek i sumnjiva, izazivaju određeni oprez, a ponekad i paranoični strah. Zato su u nekim državama čak ustavom zabranjena. Sve tajne organizacije imaju ceremonije i inicijacije koje posvećenima dopuštaju osjećati se posebnima i dijelom nečega što ih nadilazi. U njihovim inicijacijskim ceremonijama postoji element „pročišćenja” kojim se odbacuje stari svijet i njegov „krivi društveni poredak”, a ulazi se u novi. Mogli bismo reći kako sva tajna društva u sebi imaju nešto duboko utopijsko, a to postaje…


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.