Početna stranica » Proslava Uzvišenja svetoga Križa u Pridvorju

Proslava Uzvišenja svetoga Križa u Pridvorju

154 pregleda

Mnoštvo vjernika iz cijelih Konavala i svećenika Konavskog dekanata kao i onih iz drugih mjesta, proslavio je u nedjelju blagdan Uzvišenja svetoga Križa u Pridvorju.

U nedjelju, 16. rujna 2018. godine u crkvi franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju proslavljena je svetkovina Uzvišenja svetoga Križa. Misno slavlje je predvodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji s još nekoliko svećenika.

Fra Damir je u svojoj propovijedi posebno naglasio lik Blažene Djevice Marije koja je s Isusom ostala onda kada su se svi veliki junaci razbježali. Upravo je zato Marija spasonosna lekcija ljubavi – S Isusom sve do križa. Potom je govorio o ulozi križa u životu vjernika. Kao primjer naveo je jednoga franjevačkog propovjednika koji je stalno propovijedao o križu dok su vjernici istovremeno plakali slušajući njegove propovijedi i otkrivajući njegovu zaljubljenost u Krista na križu.

Fra Damir je naglasio kako je danas zavladala kriza vjere, a najveća kriza u Crkvi je kriza otajstva Kristova križa. Krist je obezvrijeđen i ostavlja se po strani dok suvremeni kršćanin želi živjeti kršćanstvo bez križa. „Mnogi ga predstavljaju kao nešto sladunjavo i lijepo, nose ga kao nakit ili ga tetoviraju, a to nema nikakve veze sa stvarnim životom. Uzeti Isusa za suputnika u svome životu znači prihvatiti križ“, naglasio je propovjednik.

Sveto misno slavlje je pjevanjem animirala policijska klapa „Sveti Mihovil“ iz Splita, a nakon euharistijskoga slavlja okupljeni puk je sudjelovao u procesiji.