Početna stranica » Proslava sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci

Proslava sv. Ivana Krstitelja u Kraljevoj Sutjesci

459 pregleda

U jednom od najstarijih i najznačajnijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni Srebrenoj – Kraljevoj Sutjesci, u subotu, 24. lipnja svečano je proslavljen patron župe i franjevačkog samostana sv. Ivana Krstitelja

Hodočasnici su od ranih jutarnjih sati imali priliku za ispovijed, a svete mise su slavljene u 9 i 11 sati. Bolesničku svetu misu u 9 sati predvodio je fra Ivica Radić, voditelj Hrvatske katoličke misije Aachen. 

Svečanu pučku misu u 11 sati, uz koncelebraciju 23 pristigla svećenika, predvodio je fra Janko Ćuro, vikar Franjevačke provincije Bosne Srebrene i direktor FMC Svjetlo riječi. Propovijed fra Janka Ćure u Kraljevoj Sutjesci objavljena je i na YouTube kanalu Zakej – Susret s Isusom.

Misno slavlje pjevanjem su animirali članovi župnog zbora pod vodstvom Marine Kovač, a na nedavno restauriranim i kolaudiranim orguljama svirala je Nikolina Brkić. Svojim vrsnim pjevanjem, župnom zboru se pridružila i klapa „Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice, koja je u petak, 23. lipnja 2023. godine, nakon mise uočnice, održala koncert klapske glazbe u Kraljevoj Sutjesci.

Na misnom slavlju sudjelovao je veliki broj vjernika pristiglih iz različitih krajeva, a mnogi su ove godine pješice hodočastili u Kraljevu Sutjesku. Vjernici su svečanu pučku misu mogli pratiti i preko Facebook profila „Franjevački samostan Kraljeva Sutjeska”. Na početku i kraju misnog slavlja, okupljenom vjerničkom mnoštvu obratio se gvardijan sutješkog samostana fra Bono Tomić, uputivši riječi zahvale. 

Okupljeni vjernici su, nakon svete mise, po tradiciji druženje nastavili ispred crkve uz izvornu glazbu, igru i prigodni domjenak.

(Bartolomej Stanković)