Početna stranica » Proslava sv. Franje na Dobrinji

Proslava sv. Franje na Dobrinji

113 pregleda

Na blagdan utemeljitelja Franjevačkog reda, sv. Franje, vjernička zajednica u sarajevskom naselju Dobrinja proslavila je svoj patron. Misno slavlje u popodnevnim satima, 4. listopada, predslavio je definitor i ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Nikica Vujica.

U suslavlju s fra Nikicom bilo je 11 svećenika, a sudjelovalo je i 200-tinjak vjernika. Riječi pozdrava na početku je uputio župnik fra Danijel Rajić koji je istaknuo kako se uz ovu prigodu može dobiti i potpuni oprost uz poštivanje predviđenih uvjeta. U prigodnoj propovijedi fra Nikica je govorio o istinskoj radosti života koja nije prvotno vezana uz materijalno posjedovanje. To je ilustrirao novelom znamenitoga ruskog pisca Lava N. Tolstoja naslovljenoj „Koliko je zemlje potrebno čovjeku?”. U njoj je opisano kako je čovjek zbog vlastite pohlepe i želje posjedovati „još malo” zemlje, skončao u istom danu tako da mu je dovoljno bilo samo koliko je jedan grob dugačak. Kao suprotnost tomu naveo je životno iskustvo sv. Franje koji je nakon razdoblja života u bogatstvu i trke za zemaljskom slavom, prigrlio siromaštvo. „Zašto se Franjo zaljubio u siromaštvo? Prvo, zato što je Isus bio siromašan, a Franjo ga je htio radikalno nasljedovati. Franjo je htio nasljedovati i siromašnog Isusa, susresti ga u gubavcima. Drugo, htio je ispuniti i Isusov savjet. Ne samo da je Isus rekao svojim apostolima da ništa ne posjeduju, nego je rekao i: ‘Blago siromasima!’”, rekao je fra Nikica te upozorio kako je svijet uvijek smatrao da je siromaštvo zlo i poniženje za čovjeka. Sve je u tom duhu pozvao na radikalno nasljedovanje Krista.

Misno slavlje pjesmom je animirao zbor bogoslova Fra Nenad Dujić pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića. Nakon misnoga slavlja, nazočni su se uputili do vanjskog lipa gdje su uz kip Sv. Franje dobili svečani blagoslov.

Podsjetimo, na uočnicu patrona, u župi Sv. Franje Asiškoga nadbiskup vrhbosanski Vinko kard. Puljić blagoslovio je novi kip utemeljitelja Franjevačkoga reda postavljen u župnome dvorištu. To je ujedno bio i treći dan trodnevnice kojom se župa duhovno pripravljala na patron. Prva dva dana misna slavlja predvodio je vlč. Sandro Jurešić.