Početna stranica » Promjene su prilika za rast

Promjene su prilika za rast

171 pregleda

Ništa nije trajno, osim promjene –  napisao je grčki Heraklit. To znači da jedina stvar koja se ne mijenja jest činjenica se sve mijenja, čak i ako ništa ne učinimo.

Sunce će sjati, kiša će padati, lišće sa stabala će opadati, a nove biljke će proklijati. Vi ćete se promijeniti. Kosa i brada će vam rasti ili opadati, izgubit ćete težinu ili dobiti na njoj, vaše će se stanice regenerirati.

Čak i vaš pogled na svijet može biti drugačiji. Zar ne? Ipak, iskustvo nas uči da nismo rođeni s priručnikom u kojemu se nalaze životne upute. Životnim se vrijednostima učimo upravo tijekom života, iz vlastitih padova i uspona. Neprestano se pitamo o smislu života, neprestano učimo i naučimo da se ipak sve mijenja. Staro prolazi, novo dolazi, a sve što možemo jest živjeti danas – sada.

Primjerice, ciklus obnavljanja stanica kože traje oko 40 dana. To znači ako danas nekome pružimo ruku i srdačno je stisnemo za nešto više od mjesec dana više nećemo dodirivati istu ruku.

A što je onda promjena ako ne test na kojemu se čovjek mudro prilagođava ili uči u pokušaju da ponovno ustane nakon pada? Što više znanja imamo, to smo bogatiji. Što više iskustva imamo, to u budućnosti manje griješimo.

Strah od novih događanja je pogrešan, jer sigurno je da će se promjene uvijek iznova događati. Trenutno je svijet zaokupljen društvenim, ekonomskim i raznim drugim promjenama koje su nastupile uslijed pandemije koronavirusa. I dok veslamo u smjeru trenutne situacije, dok preispitujemo greške i okolnosti, najvažnije od svega je da počnemo učiti jer je iskustvo najbolje što trenutno možemo dobiti.