Početna stranica » Problemi s govorom

Problemi s govorom

182 pregleda

Svaki roditelj s nestrpljenjem očekuje prve riječi svoga djeteta, stoga nije nikakvo čudo što su i razočarani i zabrinuti kad na prve riječi moraju predugo čekati.

No, većina djece koja “kasno” progovore ipak progovore bez ikakvih većih problema do navršene druge godine života. Svako četvrto dijete može se svrstati u “zakašnjele pričalice”, ali najvažnije je da većini takve djece nije potreban nikakav poseban tretman ni pomoć da progovore.

Usporeni govorno-jezički razvoj djece sve je izraženiji problem. Gotovo za svako treće dijete u predškolskom uzrastu može se reći da ima problem s pravilnom artikulacijom glasova, a ako izostane pravodobni tretman, problem se nastavlja tijekom osnovnog obrazovanja i obuhvaća do 12 % učenika te kasnije i do 5% odraslih, potvrđuju logopedi.

U predškolskom razdoblju najčešće su uočeni poremećaji izgovora glasa l, r i glasova iz skupine sigmatizma – s, z, c te glasova s dijakritičkim znakovima, tzv. kvačicama. Poseban problem je izgovor glasa r, koji je najteže i ispravljati. Uzroci takvih problema su najčešće to što djeca sve dulje jedu pasiranu hranu i ne koriste svoj govorni aparat i mišiće vilice pa time ne razvijaju muskulaturu nužnu za govor.

Problem pravi i tepanje roditelja i okoline, to što se djeca sve manje međusobno druže te crtići na stranom jeziku. Kako ističu stručnjaci, problemi s artikulacijom su u porastu, dok je prije 5 – 6 godina to bio problem kod 10 do 20 % predškolaca, sad je to i do 35 % njih. Kada se promatra brojčano, oko 30 % djece s tim problemom nije malo. No, dobro je to što je, u odnosu na govorno-jezične poremećaje, taj artikulacijski problem najblaži, u smislu da je to nešto što se može ispraviti te odgovarajućim logopedskim tretmanom i riješiti.

Stručnjaci kažu i da se na ovom prostoru problem s pravilnom artikulacijom glasova najčešće uočava u uzrastu od 4 do 5 godina, a odsutnost tretmana može se kasnije odraziti i na nepravilno pisanje kod djece.