Početna stranica » Preminuo najstariji biskup na svijetu

Preminuo najstariji biskup na svijetu

139 pregleda

Najstariji biskup na svijetu, nadbiskup Benardino Piñera Carvallo preminuo je prošle nedjelje u domu za umirovljene svećenike u glavnomu gradu Čilea. Prenijela je to Biskupska konferencija ove južnoameričke države. Prethodno je mons. Piñera bio hospitaliziran zbog toga što je obolio od koronavirusa Covid-19. No kako prenosi Vlada Čilea, koronavirus nije bio razlog smrti najstarijega nadbiskupa na svijetu, koji je osim toga bio i stric trenutnoga predsjednika Sebastiana Piñere.

Glasnogovornica Vlade Karla Rubilar objavila je kako je nadbiskup Piñera bio čovjek koji je živio prilično dug život i doista je prebolio Covid-19. Sahrani pokojnoga nadbiskupa nazočili su članovi uže obitelji, između ostaloga predsjednik Čilea.

Nadbiskup Piñera rođen je 1915. godine od čileanskih roditelja, u Parizu. Pripadao je obitelji čileanskoga visokog društva koja je do danas iznjedrila brojne poduzetnike i političare. Bernardino Piñera studirao je medicinu u Čileu i SAD-u prije nego je 1941. stupio u sjemenište nadbiskupije Santiago de Chile. Godine 1947. ondje je zaređen za svećenika s navršene 32 godine života. Pošto je obnašao različite službe u nadbiskupiji, a bio je primjerice aktivan u okviru Katoličke akcije i sličnih crkvenih pokreta te vicerektor Katoličkoga sveučilišta u Čileu, nadbiskup Piñera ubrzo je primio još veće zadatke. Godine 1958. papa Pio XII. imenovao ga je pomoćnim biskupom Talce na jugu Čilea. Dvije godine poslije papa Ivan XXIII. imenovao ga je biskupom Temuca, u regiji Araukaniji, koja je domovina indijanaca plemena Mapuche.

Od 1962. do 1965. Piñera je sudjelovao na sva četiri razdoblja zasjedanja Drugoga vatikanskog sabora. Sve do 1977. ostao je pastir Crkve u Temucu. Tada se odrekao službe dijecezanskoga ordinarija te se vratio u Santiago da bi se mogao bolje posvetiti ulozi generalnoga tajnika Čileanske biskupske konferencije. Godine 1983. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je nadbiskupom obalnoga grada La Serene, gdje je 1990. godine stupio u mirovinu zbog navršene dobi. Spomenimo za kraj još i zanimljivu činjenicu kako je nadbiskup Piñera Carvallo u svoje 104 godine života upamtio devet papa i dva svjetska rata.

———-

Trenutno je najstariji živući biskup na svijetu Španjolac mons. Damián Iguacén Borau (rođen 12. veljače 1916.). Na popisu najstarijih njega slijedi Kanađanin mons. Laurent Noël (r. 19. ožujka 1920.), a treći biskup na svijetu koji je navršio stotinu godina života jest Brazilac mons. Antônio Afonso de Miranda (r. 14. travnja 1920.). Na popisu deset najstarijih biskupa nalazi se slovenski biskup mons. Jožef Smej (r. 15. veljače 1922.), koji svojevremeno je bio pomoćni biskup Maribora. Mons. Smej je osim toga jedini biskup iz naših krajeva koji je došao na popis 100 najstarijih biskupa.

Najstariji kardinal nalazi se na 11. mjestu najstarijih biskupa, premda zapravo nikad nije zaređen za biskupa. Kard. Albert Vanhoye pripada Družbi Isusovoj i kad ga je Benedikt XVI. počastio titulom kardinala, zatražio je izvanrednu dispenzu, kako bi mogao ostati u redu svećenika. Na relativno visokom 92. mjestu nalazi se papa emerit Benedikt XVI. s navršene 93 godine života (r. 16. travnja 1927. godine).