Početna stranica » Predstavljena knjiga „Kameno more”

Predstavljena knjiga „Kameno more”

113 pregleda

U okviru Mjeseca hrvatske knjige, gvardijan franjevačkoga samostana sv. Vlaha u Pridvorju i policijski kapelan za Dubrovačko-neretvansku županiju fra Ivan Kramar predstavio je zbirku pjesama Kameno more. U predstavljanju knjige sudjelovao je i njezin urednik, te pjesnik, pisac, prevoditelj i akademik Luko Paljetak.

„Zbirka pjesama Kameno more Ivana Kramara pojmovima konfrontiranim u svom naslovu upućuje na dva različita svijeta – svijet kamena i svijet mora, između kojih se lirski subjekt ove knjige neprestano kreće prema onome što je po svojoj prirodi neosporno ljubav kojom je prožet gotovo svaki stih”, zapisao je Luko Paljetak u predgovoru knjige. „Poput Božje spužve Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – Ljubav – Ljubav – Bog, pronikne ih i natopi i duša tako nikada nije žedna. Odričući se stvari on ih istodobno prima, poput onoga koji se, kako piše Eckhadrt, leđima okrenut okolici, gleda je odraženu na glatkoj, čudesnoj površini jezera. Knjiga Kameno more Ivana Kramara njegov je govor na brezinoj gori.”

Obraćajući se okupljenima, autor je izrekao riječi zahvale: „Najprije želim zahvaliti Bogu što me je, kako bi mi u Bosni rekli, ‘pukao dobro krpom’ pa su se ‘istisnule’ ove pjesme! Zahvaljujem mom dragom prijatelju Luki koji je sve moje stihove posložio u jedan red, te smo mogli izdati ovu knjigu. Hvala mojoj velikoj prijateljici Ines koja je odvojila svoje vrijeme, te došla i svojim glasom uljepšala ovu večer. Želim zahvaliti i Dubrovačkim knjižnicama, posebno našoj dragoj Ivoni Macan koja se svesrdno stavila na raspolaganje i oglasila ovu za mene veliku stvar te omogućila da u ovoj prekrasnoj Saloči od zrcala imam čast zajedno s doajenom hrvatske poezije, mojim prijateljima predstaviti vam svoje stihove.” Na kraju je zahvalio svima koji su svojim dolaskom uveličali ovaj događaj.

Sav prihod od kupnje knjige namijenjen je gladnoj djeci u Ruandi u Africi odakle se fra Ivan nedavno i vratio. U tom duhu je poručio: „Vi koji imate priliku otići u Afriku, obvezno otiđite jer se tamo čovjek uistinu promijeni. U Ruandi je privilegija da vam dijete ide u školu, a još je veća privilegija ako danas imate jedan objed.”

Večer je glazbeno obogatila dubrovačka kantautorica Ines Tričković.

Inače, Ivan Kramar rođen je 1967. u selu Maljine, općina Travnik. Teologiju je studirao u Sarajevu i Zagrebu, a pjesme su mu prevođene na engleski, njemački, talijanski i kineski, te je objavljivao u raznim časopisima. U svjetskoj enciklopediji poezije, kao hrvatski pjesnik rođen u Bosni i Hercegovini, objavljen je 2015. godine.

Trenutno obavlja službu gvardijana franjevačkoga samostana u Pridvorju, kao i policijskog kapelana za Dubrovačko – neretvansku županiju. Do sada je objavio nekoliko djela: Na oltaru ljepote, Kako smo pobijedili gromove, Kratka analiza modernoga ateizma.