Početna stranica » Pranje novca preko nekretnina?

Pranje novca preko nekretnina?

210 pregleda

Stanovanje je sve skuplje, a koliko stvarno koštaju kuće i stanovi u Europi? I zašto u nekim zemljama poput Njemačke gdje većina ljudi iznajmljuje (a ne posjeduje) stan, cijene naglo rastu već nekoliko godina – i to bez prestanka.

Stanarine su najskuplje u gradovima Europske unije, ali i među njima ima velikih razlika. London je na samom vrhu ljestvice, a prate ga Pariz i Stockholm. U Sofiji, glavnom gradu Bugarske stan se može iznajmiti i za manje od 4,50 eura po kvadratu. Slično je i s kupovinom nekretnina gdje su London i Pariz uvjerljivo najskuplji. U Londonu s 200 tisuća eura možete kupiti samo 11 kvadrata, u Parizu 19, a u Berlinu 63. U Sofiji se za taj novac može dobiti stan od minimalno 150 kvadrata i to u najboljem dijelu grada.

Što je omiljenije – kupovina ili iznajmljivanje? Očito kupovina jer skoro 70 % Europljana živi u vlastita četiri zida. Mnogi još otplaćuju kredite, ali ne baš svi. u Rumunjskoj i Makedoniji preko 90 % stanovništva već posjeduje vlastitu nekretninu. Slično je i u Hrvatskoj i Srbiji. Prema istraživanju Deutsche Welle, većina Nijemaca su podstanari. U Švedskoj i Nizozemskoj je za sada otplaćeno manje od 10 % nekretnina.

Nekretnine su u Europi vrlo skupe, a potražnja je velika, dijelom i iz kriminalnih razloga. Prema nekim procjenama u Njemačkoj je 2017. godine kroz nekretnine oprano preko 30 milijardi eura.