Početna stranica » Pozdravi

Pozdravi

182 pregleda

Kako se pozdravljaju prijatelji u raznih naroda? Uvijek tako, da jedan drugom zaželi ono što i sam najviše cijeni i želi. Zato se iz načina pozdravljanja može izračunati, što koji narod najviše cijeni, i za čim čezne u životu.

Kad se naši ljudi susretnu, pitaju se za junačko zdravlje, jer je našem čovjeku zdravljice drago – najveće blago. Što je na srcu, ono je i na jeziku. Zato je prva riječ koju prijatelju reknemo ona koja i naše srce ispunjava. To znači, da mi želimo i sebi i drugima, da ih Bog sačuva od bolesti.

Francuz pozdravlja: Kako ideš? (Comment allez vouz?) – valjda zato jer je  Francuska zemlja slobode, pa se Francuz ničeg toliko ne boji kao okova i zatvora.

Nijemac pozdravlja: Kako ti ide? (Wie geht es dir) valjda zato što sreću vidi u stjecanju i dobivanju bogatstva, materijalnog i duhovnog.

Englez pozdravlja: Kako radiš? (How do you do) – valjda zato, što sreću i zadovoljstvo nalazi u radu i zaradi.

Egipćanin pozdravlja: Kako se znojiš? – valjda zato što u onim vrućim krajevima samo znojenje spašava život.

Kinez pozdravlja: Kako ide tvoj želudac? – valjda zato što stotine milijuna siromašnih Kineza nisu nikad imali toliko hrane, da se do sita najedu, pa je prazni želudac kovao sudbinu najvećeg dijela kineskog pučanstva.

Rus pozdravlja: Kako živiš? – valjda zato što je u Rusiji teško ostati na životu.