Početna stranica » Porast broja svećenika u Brazilu

Porast broja svećenika u Brazilu

143 pregleda

Zemlja poznata po nedostatku duhovnih zvanja odnedavno doživljava porast broja svećenika.

Brazil se često navodi kao središte globalnoga nedostatka svećenika. Problem je posebno izražen u predjelima Amazonije. Tako primjerice u biskupiji Xingu tek 27 svećenika služi 700.000 vjernika. Tako u nekim župama vjernici mogu slaviti misu tek dva ili tri puta godišnje.

Kako bi nadišli ovu krizu, nekolicina brazilskih biskupa zalažu se za to da se svećenicima treba dati mogućnost vjenčavanja. O tomu će se dogodine razgovarati na sinodi biskupa krajevnih Crkava uz rijeku Amazonu.

No čini se da stanje i nije tako strašno. Naime, broj svećenika u Brazilu porastao je za desetinu u samo četiri godine. Godine 2014. bilo ih je ukupno 24.600, a ove godine ima ih ukupno 27.300.

Porastao je međutim i ukupan broj stanovnika Brazila – za čak 6,6 milijuna ljudi. Ipak, razmjerno je veći porast svećenika u odnosu na porast broja stanovnika. Godine 2014. jedan je svećenik služio u prosjeku 8.130 vjernika, a danas jedan svećenik opslužuje 7.802 vjernika.

Ove je podatke nedavno objavio Centar za društvena istraživanja i vjersku statistiku Brazila. Ustanova je to koju je utemeljila i kojom upravlja Biskupska konferencija Brazila. Dnevni list Folha de Sao Paolo prvi je objavio ovu informaciju, nazvavši je valom ređenja. Kako piše novina, svećenici se zaređuju stariji nego ranijih godina. Novinarka Anna Virginia Balloussier objašnjava: „Porast prosječne starosti svećenika u cijelom svijetu slijedi svojevrstan trend društva. Naime, mladi ozbiljne i važne odluke poput školovanja ili ženidbe ostavljaju za kasnije trenutke u životu.”

Porast broja svećenika u Brazilu zapravo je rezultat dugotrajnoga procesa. Prije 13 godina u Brazilu je bilo tek oko 16.000 svećenika. To predstavlja brojku od oko polovice svećenika koji su danas djelatni u brazilskoj Katoličkoj Crkvi. U usporedbi s drugim krajevima svijeta, u Brazilu ipak postoji nestašica klera. U Velikoj Britaniji primjerice svaki svećenik služi oko tisuću vjernika. A na Filipinima pak svaki svećenik služi više od 9.000 vjernika.

Porast broja svećeničkih zvanja u Brazilu ipak je razlog za slavlje. S obzirom na vrijeme utrošeno u obrazovanje i formaciju svećenika, novi svećenici Brazila pripadaju vremenu pontifikata Benedikta XVI. Postavlja se pitanje hoće li svećenika biti više ili manje u vrijeme pontifikata današnjega pape Franje.