Početna stranica » Pomoć za stradale u potresu u Hrvatskoj

Pomoć za stradale u potresu u Hrvatskoj

128 pregleda

U organizaciji Humanitarno-karitativne udruge franjevaca Bosne Srebrene „Kruh svetog Ante“ u petak, 15. siječnja u popodnevnim satima otpremljena je humanitarna pomoć za stradalo stanovništvo u potresu na području Sisačko-moslavačke županije.

Na ukrcaju i otpremi ove vrijedne pomoći i donacija u kamion i četiri kombija sudjelovali su i dali svoj značajan doprinos članovi i volonteri župe Sesvetska Sopnica te djelatnici firme Tokić, StjeMa-promet iz Zagreba i Anamarija-company iz Sesveta. Sadržaj prikupljene i otpremljene pomoći je nekoliko paleta konzervirane hrane gotovih jela, kave, keksa, tjestenine, vode, uljnih radijatora i higijenskih potrepština, u dogovoru sa s. Smiljom Čirko, koordinatoricom rada Caritasa Sisačke biskupije, u skladište Caritasa, a dio iste pomoći upućen je u dogovoru s mjesnim svećenicima franjevcima i volonterima za stradale u potresu izravno u Petrinju, Hrastovicu i mještane sela Sibić kod Gline.

„Zahvaljujemo našim dobročiniteljima iz Njemačke i Hrvatske koji su na naš nedavni apel za pomoć stradalima u potresu veoma brzo reagirali i poslali ovu vrijednu donaciju preko trideset tona razne pomoći za stradalo stanovništvo Petrinje, Gline, Siska i drugih okolnih mjesta kojima će ova pomoć zasigurno dobro doći. Zahvaljujemo i prijevoznicima koji su osigurali besplatan prijevoz, članovima i volonterima na pomoći kod razvrstavanja i pripreme za odvoz, našim posrednicima i krajnjim korisnicima pomoći koji nam i u svojoj velikoj nevolji daju primjer ono što bi trebalo biti u svakom čovjeku, a to su dobrota, skromnost i poniznost, čineći nas tako sve ponosnima i što ni u jednom trenutku nisu i ne žele napustiti svoja razorena dobra“, rekao je fra Stipo Karajica, voditelj Kruha svetog Ante u Hrvatskoj.

Akcija pomoći stradalima se nastavlja dalje organiziranim i zajedničkim prikupljanjem novčanih priloga sa Župnom zajednicom u Sesvetskoj Sopnici i prijateljima, koje će na završetku akcije njihovi franjevci svećenici i predstavnici Odbora predati u Sisačku biskupiju i franjevcima u Petrinji, Hrastovici i Čuntiću za njihove potrebe i potrebe obnove sakralnih objekata od posljedica nedavnog razornog potresa na ovom području, stoji na službeni stranicama Kruha svetoga Ante.

Osim toga, župljani Hrvatske katoličke župe Wiesbaden prikupili su pomoć za stradale u potresu u Hrvatskoj i iz Wiesbadena u Sisak poslali kamion humanitarne pomoći.

Prema riječima voditelja HKŽ Wiesbaden fra Kristijana Montine, pomoć je predana Caritasu sisačke biskupije, i bit će raspoređena žrtvama potresa.

Osim kamiona, Hrvati iz Wiesbadena poslali su i kombi humanitarne pomoći u selo Dužica koje se nalazi sastavu Općine Lekenik, te je pomoć već raspoređena mještanima sela.

HKŽ Wiesbaden je prikupila i 15 tisuća eura, koje će biskupija Limburg proslijediti Sisačkoj biskupiji. Fra Kristijan Montina se zahvalio svima koji su pomogli u prikupljanju pomoći o onima koji su pomoć donosili.

– Zahvaljujem se svim mojim župljanima, Mariji Glavaš koja je ustupila prostor za prikupljanje humanitarne pomoći, kao i svim župljanima koji su otvorili svoje srce da pomognemo stradalima u potresu – rekao je fra Kristijan Montina, a prenio Fenix-magazin.