Početna stranica » Pjevajte, čak i ako nemate sluha!

Pjevajte, čak i ako nemate sluha!

135 pregleda

Znanstvenici sve više preporučuju pjevanje kao legitimnu metodu liječenja.

Čak i ako nemate sluha ili nemate apsolutno nikakav osjećaj za ritam, ipak biste trebali pjevati! Pjevajte u crkvi, pjevajte svojoj djeci, pjevajte ispod tuša, pjevajte glasno kad ste zaglavljeni u prometu (ionako vas nitko ne čuje).
Pjevanje zapravo jako dobro utječe na vaše tjelesno i mentalno zdravlje:

Smanjuje razinu stresa

Članak koji je nedavno objavljen u magazinu Time pojašnjava da pjevanje u mozgu oslobađa endrofine i oksitocin koji sprečavaju stres, a mogu umanjiti i depresivno raspoloženje. To se događa čak i ako samo povremeno pjevate. Ljudi koji pak redovito pjevaju imaju nižu razinu kortizola, hormona stresa.

Smanjena razina kortizola ne utječe dobro samo na vaše raspoloženje nego je također dobra i za vaš imunološki sustav.

Brojna istraživanja provedena s pacijentima koji boluju od karcinoma, pokazala su povećanu imunološku aktivnost koja korelira s nižim razinama kortizola kod onih pacijenata koji su barem jedan sat dnevno pjevali.

Pomaže vam da bolje spavate

Jedan od bitnih faktora koji utječu na vaše cjelokupno zdravlje je i kvaliteta spavanja. Pjevanje vam i tu pomaže. Naime, redovito pjevanje tonira mišiće u vašem grlu, smanjuje hrkanje i simptome apneje što su uobičajeni poremećaji koji mogu prekinuti tijek spavanja, uzrokujući da se nakon buđenja osjećate umorno, premda ste cijelu noć spavali.

Fantastično je za vaše srce!

Pogotovo ako pjevate zajedno s drugim ljudima. Jedna je studija otkrila da se srčane frekvencije članova zbora zapravo sinkroniziraju, regulirajući ritam srca i snižavajući krvni tlak.

Znanstvenici širom svijeta sve više uviđaju korist pjevanja za zdravlje i počinju ga ozbiljnije shvaćati kao oblik legitimnog liječenja. Pjevanje je besplatno i lako! Poput lakoće disanja, tako je lako uključiti pjevanje u dnevnu rutinu. Stoga, pjevajte!