Početna stranica » Pelin – lat. Artemisia

Pelin – lat. Artemisia

167 pregleda

Narodni nazivi: absint, vermut, akšenac, bijeli pelin, gorčika, gorski akšenac, obsijenac, oksjenac, osinać, pelen, pelimč, pelinek, pravi pelin, turski neven, vrtni pelin, žuhki pelin

Zeljasta trajnica s vrlo razgranatom stabljikom, visokom do jedan metar. Cijela biljka ima snažan, karakterističan miris. Listovi su 2 – 3 puta perasto razdijeljeni, prekriveni, kao i stabljika, gustim srebrnastim dlakama. Cvate od lipnja do rujna, a cvjetovi su sitni, žuti, u brojnim malim glavicama metličasto raspoređenima na vrhu stabljike. Pravi pelin široko je rasprostranjena biljka, a zbog njegove ljekovitosti uzgaja se širom svijeta. Kao samonikla i vrlo obična biljka raste diljem Europe pa tako i kod nas. Voli suha staništa, a najčešće ga nalazimo uz poljske putove, po živicama, suhim travnjacima, poljskim međama, starim zidovima i slično.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su listovi, koji se beru prije cvatnje, i vršni dijelovi stabljike s cvjetovima, koji se beru u vrijeme cvat­nje. Ako se može birati, prednost dajem pelinu skupljenom u prirodi pred onim iz uzgoja. Pravi i divlji pelin vrlo su sličnih ljekovitih svojstava, a u narodu imaju mnoge zajedničke nazive. Dosta su i slične obje biljke pa njihova eventualna zamjena nije opasna. Međutim, kad se spominje pelin misli se na pravi, ako se posebno ne naglasi drukčije. Sadrži eterično ulje, koje je sastavljeno od niza kompliciranih organskih spojeva. Osim toga sadrži gorki glikozid absintin i gorke tvari artemisin, absintin i anabsintin. Od organskih kiselina u pelinu se nalaze jabučna, taninska i jantarna kiselina. Sadrži i mnoge druge tvari poput parafina, koje nisu još znanstveno ispitane. U listovima se nalazi još zelenoplavo eterično ulje tujon, zatim terpen, a među njima tanaceton i soli kalija i mangana.

Iako se pelin ponajprije navodi kao lijek za želudac i žučne tegobe, postoji cijeli niz bolesti koje se liječe pelinom: rabi se kod svih želučanih bolesti, slabe probave, previše kiseline u želucu, potiče apetit, otklanja sve probavne smetnje, teški zadah iz usta i nadi­manje, jača želudac, jetru, pluća i srce, poboljšava rad bubrega; liječi jetru, žuticu, virusnu žuticu i oporavlja tijelo poslije tih bolesti, a pre­poručuje se i ljudima bez žučne vrećice; učinkovito djeluje kod bolesti bubrega i vodene bolesti, reume i gihta, bijeloga pranja kod žena, nervne iscrpljenosti i neuroze, slaboga spavanja i glavobolje uzrokovane neurozom. Pelin liječi unutrašnja trovanja, čak i trovanja otrovnim plodovima i olovom, liječi kožne bolesti, ubode insekata i komaraca, a preporučuje se i za istjerivanje crijevnih parazita kod djece. (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete na ovoj poveznici ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]