Početna stranica » Papa Franjo ponovno iskazao svoju revnost za mir u Južnom Sudanu

Papa Franjo ponovno iskazao svoju revnost za mir u Južnom Sudanu

117 pregleda

Papa Franjo jučer je iznenadio sudionike duhovne obnove koja je u Vatikanu, u Domu svete Marte, održana za državne i crkvene vođe iz Južnoga Sudana. Poklonio se i poljubio noge predstavnika suprotstavljenih političkih strana koji trenutno rade na postizanju mirovnoga sporazuma koji bi okončao ratne strahote u ovoj afričkoj zemlji.

U Papinoj rezidenciji na duhovnoj su obnovi sudjelovali između ostaloga predsjednik Republike Južni Sudan Salva Kiir Mayardit kao i pet dopredsjednika, uključujući i Rieka Machara Tenyja Dhurgona, koji je do danas vođa najjače oporbe u toj zemlji. Ovi će političari otpočeti novi period za Južni Sudan 12. svibnja kad počinje njihova zajednička Vlada, čime će biti završen oružani sukob između tamošnjih klanova i različitih zajednica. Riječ je o mirovnom sporazumu pod radnoga naslova „Obnovljeni dogovor o rezoluciji o konfliktima u Južnom Sudanu”.

Na ovoj duhovnoj obnovi sudjelovao je i nadbiskup kenterberijski Justin Welbi, čelnik Anglikanske Crkve u svijetu. Dvodnevna duhovna obnova trajala je od 10. do 11. travnja.

„Molim vas kao brat, ostanite u miru. Molim vas svim svojim srcem: krenimo naprijed. Idite naprijed, nastavite put i riješite probleme. Započeli ste jedan proces. Neka završi na dobro. Ispred naroda držite se za ruke, budite ujedinjeni, kako biste kao jednostavni građani postali očevi nacije”, rekao je papa Franjo vođama Južnoga Sudana.

U tom je trenutku, svima na veliko čuđenje, papa Franjo ustao i pošao do svojih gostiju. Kleknuo je i poljubio im noge, moleći ih neka rade oko mira.

Među crkvenim vođama koji su nazočili ovoj duhovnoj obnovi bilo je osam članova Vijeća Crkava Južnoga Sudana, među njima nadbiskup Gulua u Ugandi John Baptist Odama i predsjednik Vijeća viših redovničkih poglavara Afrike i Madagaskara isusovac o. Agbonkhianmeghe Orobator.

Tajnik vatikanske države kardinal Pietro Parolin objasnio je novinskoj agenciji Zenit kako je Vatikan u stavu opreznoga optimizma kad je u pitanju Papin posjet Južnomu Sudanu. Ovaj je posjet duže vremena odgađan zbog građanskoga rata u toj zemlji.

U svom službenom nagovoru papa Franjo je izjavio kako je smisao ove duhovne obnove bila da bi nazočni mogli stajati pred Gospodinom zajedno otkrili Božju volju. Podsjetio je civilne i crkvene vlasti na veliku odgovornost koju imaju za sadašnjost i budućnost naroda u Južnom Sudanu: „Bog će nas pozvati na izvještaj ne samo o našim životima nego i o životima drugih. (…) Isus nam je iskazao veliko povjerenje kad nas je izabrao da budemo njegovi suradnici u stvaranju pravednijega svijeta.” Papa je na kraju čestitao potpisnicima mirovnoga sporazuma koje su prošloga rujna potpisali najviši politički predstavnici Južnoga Sudana, birajući put dijaloga. Spomenuo je i pohvalio također različite ekumenske inicijative u Južnom Sudanu u svrhu pomirenja i mira te brige za siromašne i ljude na rubu društva.

Južni Sudan postao je neovisan 2011. godine, odvojivši se od Sudana. Do sukoba je došlo u prosincu 2013. godine, nakon što su protekli mjeseci političkih nesuglasica. Predsjednik Salva Kiir tada je dao otkaz svomu zamjenicu Rieku Macharu koji ga je prethodno kritizirao. Najveći je problem toga trenutka bila raspodjela državnoga novca od zarade nafte. Predsjednik Kiir pripadnik je plemena Dinka, dok je njegov zamjenik Machar pripadnik plemena Nuer.

Trenutke kad je Papa u revnosti za mir poljubio noge političkim predstavnicima Južnoga Sudana pogledajte na sljedećem video uratku: