Početna stranica » Otkud na zastavi Čilea crvena, bijela i plava?

Otkud na zastavi Čilea crvena, bijela i plava?

329 pregleda

Državna zastava Čilea, poznata kao La Estrella Solitaria ili hrvatski Usamljena zvijezda (baš kao i ona savezne države Teksas – The Lone Star), usvojena je 1817. godine tijekom borbe za neovisnost od Španjolske. Korištena je u Zakletvi neovisnosti 1818. godine. Sastoji se od dvije vodoravne trake, donja je crvena, gornja bijela, a na zastavi je i plavi kvadrat na kojemu se nalazi bijela zvijezda, u gornjem lijevom kutu. Koja je simbolika ove zastave?

Prema pjesmi „La Araucana“ koju je napisao Alonso de Ercilla, a predstavlja čileansku narodnu epsku i povijesnu pjesmu, suvremena čileanska zastava nalikuje drevnoj zastavi Mapuche Indijanaca, koja je bila sasvim plava s bijelom zvijezdom u sredini. Ta je zastava korištena tijekom 112-godišnjega Arauco oslobodilačkog rata u kojemu su se Indijanci borili protiv Španjolaca.

U to vrijeme kolonizacije, država Čile imala je mnoštvo različitih zastava koje su bile korištene, a uvijek su bile u španjolskom duhu. Svaki je bataljun imao vlastitu zastavu na kojoj je bio kraljevski grb, što je svima bilo zajedničko. No u Čileanskom ratu za neovisnost 1812. godine, počela je promjena na području državne zastave.

Između 1812. i 1818. godine korištene su istovremeno dvije službene zastave u državi Čile. Jedna se zvala Patria Vieja (Stara domovina), a druga je bila prijelazna zastava koja je bila simbol nove domovine (Patria Nueva). Zastava Patria Vieja korištena je da bi ujedinila istinske domoljube Čilea i imala je tri vodoravne pruge. Gore je bila plava, u sredini je bila bijela, a dolje žuta. Predstavljala je plavo nebo, snježne Ande i polja zlatne pšenice. No kad je ponovno ojačao utjecaj Španjolaca i uvedena je diktatura s Franciscom de la Lastrom, službeno je u upotrebi bila drukčija zastava. Ovoga puta ta je zastava bila nadahnuta argentinskom zastavom i trebala je biti znak nove domovine. Danas se ta zastava smatra prvom nacionalnom zastavom Čileanaca. Bila je to trobojnica plave, bijele i crvene boje, vrlo slična suvremenoj zastavi Čilea.

Današnja zastava Čilea označuje njegovu neovisnost, nakon dugoga i iscrpljujućeg boja za neovisnost. Plava je boja neba i Tihoga oceana koji po cijeloj duljini grli zemlju Čile. Bijela je boja znak snježnih Anda, a crvena je boja krvi koja je prolivena u borbi za neovisnost.

Državni zakon Čilea, kao i mnogih drugih država, zahtijeva od građana da uz državne praznike istaknu nacionalnu zastavu u izlogu i na ulazu. Stoga je posebno lijepo posjetiti Čile u rujnu, uz Dan neovisnosti Čilea 18. rujna. Osim toga praznika, Čileancima je važan i 10. srpnja, kad se država i narod sjećaju 77 vojnika koji su 1882. godine ubijeni u Pacifičkomu ratu.