Početna stranica » Otkrivena izgubljena Cimabueova slika “Izrugivanje Krista”

Otkrivena izgubljena Cimabueova slika “Izrugivanje Krista”

127 pregleda

Ponekad se dogodi da voditelj dražbe nije samo poslovna osoba, nego i pronalazač blaga. Tako je bilo u slučaju gospođe Philomene Wolf iz Francuske. Nedavno je stupila u kuću iz 60-ih godina prošloga stoljeća nedaleko od gradića Compiegne na sjeveru Francuske kako bi pronašla predmete vrijedne pažnje za prodaju na narednoj dražbi. U prolazu od kuhinje do dnevnoga boravka zastala je sva u čudu pred jednom malom slikom. Obitelj joj govori: „Ah, to je neka stara ruska ikona.“ Ali Wolfova nije bila naivna i odmah je pomislila kako slika uopće nije ruska ikona, nego djelo nekoga talijanskog umjetnika iz srednjega vijeka. Ispostavilo se da je bila u pravu. Dodatno istraživanje pokazalo je kako to nije bilo kakav umjetnik Talijan, nego otac zapadne umjetnosti iz 13. stoljeća Cimabue, pravim imenom Cenni di Pepo.  

Dugo je vremena ova slika pružala otpor dimu iz kuhinje. Na pozlaćenoj pozadini vidljiva je dakako i povezanost između ovoga djela i bizantinske ikonografije. Prikazani su Krist i oko njega velika svjetina. Ljudi ga udaraju, bijesnoga pogleda, sa zgražanjem. Gotovo da se može osluhnuti vika i poruge. I upravo je u tomu vidljiva prepoznatljiva razlika u odnosu na ikonografiju istoka i njegova strogoga formalizma koji slijedi iz čvrsto utemeljenih dogmi. Cimabue pokušava prikazati pokret, emocije, čak i dubinu slike – kako je vidljivo u pozadini, na krovovima zgrada.

Stručnjak za umjetnost Eric Turquin objasnio je kako stil i tehnika ovoga djela dokazuju kako je riječ o autentičnoj slici Talijana Cimabuea. I ne samo to, nego postoji još jedan čvrst dokaz, a to je moljac koji je nagrizao dasku koja služi kao pozadina slike. Naime, prvotno je ova slika bila dio jednoga velikog diptiha, koji je bio sačinjen od osam postaja Križnoga puta i Kristova Uskrsnuća. Nekadašnji vlasnik dao je rastaviti scene kako bi ih lakše rasprodao. Dugo se vremena smatralo da su dvije scene – Kristovo uhićenje iz kolekcije Frick u New Yorku i Gospa s djetetom Isusom i dva anđela iz kolekcije National Gallery u Londonu – ostale jedine sačuvane iz ovoga niza slika oltarne pale. Ako se doda i ova treća slika, može se slijediti višestoljetni trag ličinki moljaca koje su izjele dio pozadine. „To je dakle dokaz da je i ovo djelo iz kista talijanskoga slikara Cimabuea”, potvrdio je Turquin.

Danas je u svijetu poznato ukupno tek 12 slika koje se mogu bez sumnje pripisati Cimabueu. Novootkrivena slika velika je 25 x 20 cm, ali ipak se računa s otkupninom u visini od četiri do šest milijuna eura. Bit će to prva Cimabueova slika na tržištu slika u posljednjih nekoliko desetljeća. „Tako sam sretna! Još uvijek sam na početku svoje karijere i obično prođe čitav radni vijek, a da se ne pronađe takvo što”, opisala je osjećaj voditeljica dražbe Philomene Wolf. Slika „Izrugivanje Krista“ na dražbu će biti ponuđena 27. listopada ove godine.