Početna stranica » Osmi tjedan zajedništva i solidarnosti u Vodicama i Kninu

Osmi tjedan zajedništva i solidarnosti u Vodicama i Kninu

114 pregleda

Hrvati iz Bosne i Hercegovine koji žive u Šibensko – kninskoj županiji održali su svoj  „Osmi tjedan zajedništva i solidarnosti”, koji se ovaj put odvijao u dva grad, u Vodicama i Kninu. Glavni događaji su bili u Vodicama, u subotu, 6. ožujka, gdje su se okupili u skromnom broju zbog mjera koje je propisao stožer te su u Kulturnom Centru Vodice  poslušali predavanje don Josipa Tadića pod nazivom Hrvati Podrinja i istočne Bosne te su se tako upoznali sa životom Hrvata katolika u podrinjskom kraju i župi Goražde i s izgradnjom crkve blaženih Drinskih mučenica. Program je još obogatila dramska sekcija HKD Napredak iz Knina. Ovom prigodom župnik iz Goražda, don Josip Tadić, pozvao je ljude dobra srca da pomognu izgradnju crkve Drinskih mučenica u Goraždu, podsjetivši na životni put i mučeništvo pet blaženih sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi, koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata, 15. 12. 1941., u samostanu smještenom na Palama kraj Sarajeva, četnici zarobili i u Goražde poveli 5 časnih sestara. Spomenute sestre su mučene u vojarni (današnja OŠ Husein ef. Đozo). Kako bi sačuvale svoju čast, časne sestre su skočile kroz prozor gdje su se teško povrijedile nakon čega su ih četnici ubili i bacili njihova tijela u rijeku Drinu. Zbog njihovog čina kojim su sačuvale svoju čast nazvane su Drinske mučenice, te su 24. rujna 2011. godine ubijene časne sestre  proglašene blaženim Drinskim mučenicama.

U nedjelju, 7. ožujka, slavljene su dvije svete mise u župnoj crkvi Našašća svetog Križa u Vodicama, a predvodio ih je don Josip Tadić uz župnika don Franje Glasnovića. U prigodnoj propovjedi don Josip se osvrnuo na čitanje iz Knjige Izlaska o deset Božjih zapovjedi, zatim na odlomak iz evanđelja o istjerivanju trgovca iz jeruzalemskog hrama, naglasivši kako bi svaki čovjek trebao biti hram Božji u kojem prvo mjesto pripada Bogu. Govorio je o životu i povijesnom stradanju Hrvata katolika ovog kraja, te povijesnom značenju crkve Drinskih mučenica. Poručivši okupljenim vjernicima na kraju: „Jer ti koji živiš,ne zaboravi mrtve. Tko je bez povijesti,taj je bez lica i identiteta.”

Istoga dana, u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, također je sv. misu  predvodio  don Josip Tadić uz fra Filipa Čogelje. Nakon mise don Josip održao je isto predavanje kao i u Vodicima.

 „Ovo su bili dani koji jačaju veze i zajedništvo našega naroda iz kojeg se rađaju nove suradnje i projekti a ponajviše obogaćujemo i ohrabrujemo jedni druge da se lakše ide kroz svakodnevnicu i sve prepreke modernog života.”- poručili su predstavnici iz Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije, na čelu s predsjednicom Vodica i Knina: Lucijom Toprek i  Barbarom Alilović.

Osmi tjedan zajedništva i solidarnosti Crkve i Hrvata u BiH održan je u organizaciji Zajednice Hrvata Šibensko-kninske županije i HKD Napredak iz Knina. Program i mise, bile su humanitarnog značaja i tim skromnim doprinosom će se pomoći izgradnja crkve blaženih Drinskih mučenica u Goraždu.