Početna stranica » Održan seminar za učitelje formacije OFS-a

Održan seminar za učitelje formacije OFS-a

599 pregleda

Bio je ovo uistinu radostan susret prvog, drugog i trećeg franjevačkog reda

U organizaciji Nacionalnog vijeća Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) u BiH, u Visokom je od 9. do 11. veljače, održan seminar za učitelje formacije u mjesnim bratstvima, na kojem su sudjelovala 32 svjetovna franjevca iz mjesta širom BiH.

Seminar je imao dvije teme okosnice: razdoblje novicijata i razdoblje trajne formacije. O razdoblju novicijata govorio je fra Zvonimir Batista, koji trenutno na službi u župi Uskoplje aktivno radi i vodi bratstvo OFS-a. Fra Zvonimir je govorio o važnosti priprave za pristupanje OFS-u, ozbiljnom pristupu u procjeni kandidata kao i o važnosti službi unutar Vijeća te njihovog odgovornog i kompetentnog vršenja. U svome izlaganju, fra Zvonimir je podijelio iskustvo rada s bratstvom u Uskoplju, koje je koncem protekle godine obnovljeno prilikom čega je 31 novi član primljen u bratstvo. Dao je konkretne smjernice ne samo za formaciju novih članova, nego i za rad i djelovanje bratstva.

Na temu trajne formacije zavjetovanih članova OFS-a govorila je Ivana Alpeza, svjetovna franjevka zavjetovana u mjesnom bratstvu Mostar. Ivana je naglasila važnost svakodnevnog osobnog obraćenja te ljubavi, odgovornosti i pravovjernosti u obavljanju službi. Za službu učitelja formacije posebno je istaknula potrebu da uz onoga koji podučava druge, budu i sami učenici, da uče od drugih ali i da sami uče i stalno se nadograđuju. Govorila je o tri važne dimenzije formacije: ljudskoj, kršćanskoj i franjevačkoj te načinima na koje se ove dimenzije mogu u bratstvu i osobno produbljivati.

Posljednji dan seminara sudionici su, u pratnji fra Mire Relote, nacionalnog duhovnog asistenta, hodočastili u Brestovsko, gdje su u radosnom susretu proveli prijepodne sa sestrama klarisama. Sv. Misu predslavio je fra Miro u koncelebraciji sa fra Gabrijelom Tomićem. Nakon misnog slavlja, opatica, s. Hijacinta Batinić predstavila je samostan i samostansku zajednicu te je jedna sestra svjedočila o svom pozivu. Bio je ovo uistinu radostan susret prvog, drugog i trećeg franjevačkog reda te lijep duhovno – formacijski završetak seminara.

(OFS)