Početna stranica » Obraćenici s islama unose novi život Crkvi u Europi

Obraćenici s islama unose novi život Crkvi u Europi

204 pregleda

Kršćanstvo doživljava povratak u Europu – i to ponajviše zahvaljujući muslimanima, tvrde stručnjaci za islam i vjerski vođe. Sve veći broj muslimana, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana, obraćaju se na kršćanstvo i tako udišu nov život u kršćanske crkve Europe. Muslimani prilaze različitim kršćanskim denominacijama, kažu stručnjaci, pa postaju protestanti, evangelici ili katolici.

Dok mnogi dijelovi Europe postaju svjetovni, a bogoštovne prostore napuštaju velike skupine vjernika, muslimani ponovno oživljavaju europske crkve. „Europske crkve već desetljećima imaju problem kako modernim i svjetovnim Europljanima prenijeti Radosnu vijest. Pokazalo se da su muslimanski imigranti mnogo otvoreniji za poruku kršćanstva”, rekao je za Fox News profesor Matthew Kaemingk s Bogoslovnog sjemeništa Fuller u Seattleu.

Kaemingk je do sad istraživao kršćanski odgovor na imigrante-muslimane u Nizozemskoj i napisao knjigu pod naslovom Kršćanska gostoljubivost i muslimanska imigracija u Doba straha, koja biti objavljena predstojeće jeseni. Rekao je da sekularni Europljani rijetko osjećaju potrebu za onom vrstom iscjeljenja i spasenja koju nudi Crkva. „Europljani su bogati, udobno im je, zdravi su i snažni. Ukratko, oni ne misle da im treba Bog”, rekao je Kaemingk i dodao: „Muslimanski imigranti uglavnom su suprotni – oni su izrazito duhovni.”

Kako piše The Guardian, oni svoju vjeru napuštaju zbog različitih razloga. Neki muslimanski imigranti koji naseljavaju europske zemlje mogli bi se obraćati zbog mišljenja da će im porasti šanse za ostvarenje političkog azila ako su kršćani. Drugi su možda imali želju za obraćenjem, ali im to nije bilo omogućeno dok su živjeli na Bliskom Istoku, gdje su prelasci u drugu vjeru često zabranjeni i mogli bi ugroziti obitelj. Neke džihadističke skupine poput IDIL-a kršćane ubijaju u državama poput Sirije i Iraka. Drugi se obraćaju da bi se asimilirali novoj državi.

„Prosječan muslimanski pridošlica u Europu doživi ogromnu količinu društvenog pritiska. Iskuse rasizam, siromaštvo, isključenost, diskriminaciju, jezična i kulturološka ograničenja i dubok osjećaj nepripadnost. Njihov osjećaj beskućnosti nije samo geografski, nego i duhovni. Crkve koje muslimanima nude stvarnu i smislenu gostoljubivost bilježe iznenađujuće rezultate”, istaknuo je Kaemingk.

Njemačka je 2016. primila približno 900 tisuća aplikanata za azil. Prema objavljenim izvješćima, većina ih je bila iz Sirije, Iraka i Afganistana. Crkve u Berlinu i Hamburgu primile su toliko kandidata za krštenje, da su taj sakrament dijelili u sklopu bazena. Kako javlja The Independent, sve veći broj aplikanata za azil u Njemačkoj doveo je do tog da su vođe evangeličkih Crkava izdali priručnik o tomu kako krstiti obraćenike.

„Prošlih godina su se aplikanti za azil, bilo pojedinci, bilo obitelji, u velikom broju obraćali kršćanskoj vjeri. Pitali su crkvene zajednice mogu li pristupiti krštenju. To je poseban izazov ne samo za potražitelje azila, nego i za župnike, župljane i župe, koje novokrštenike satima poučavaju s puno suosjećanja i odgovorno”, stoji u uvodu za Priručnik.

U Austriji je Katolička Crkva u prvom tromjesečju 2016. zaprimila oko 300 molbi za krštenje odraslih, a približno tri četvrtine njih jesu izbjeglice koje se obraćaju s islama – izvještava The Guardian. Jedan je Iranac ovoj novini rekao kako je doselio u Austriju, jer je u svojoj zemlji pokušao prijeći na kršćanstvo, ali su ga tamo zbog toga napadali. Ispričao je da je u Iranu jednom bio napadnut, zajedno sa skupinom ljudi, dok je izlazio s jednog predavanja o Bibliji. Johannes je rekao da su obraćenja u njegovoj domovini toliko omražena, da samo njegova sestra zna za njegovu odluku da postane kršćanin. „Religija koja je započela s nasiljem ne može ljude dovesti do slobode i ljubavi”, rekao je Johannes i objasnio oslobađanje od svoje iluzija islama: „Isus Krist rekao je da tko se mača laća od mača i gine. To mi je promijenilo vidike.”

Kamal Nawash, bivši ravnatelj Američko-Arapskog antidiskriminacijskog povjerenstva i trenutni predsjednik Koalicije slobodnih muslimana, rekao je za Fox News da oni koji se odluče na promjenu religije u startu nisu bili uvjereni muslimani. „Netko tko je doista pravovjeran to neće učiniti. A drugi su došli iz zemalja u kojima religija i država nisu rastavljene kao što je to slučaj u SAD-u, gdje je religija vlastiti izbor. Ponekad se dogodi da ljude, kad odu iz takvih mjesta, susretnu drugi ljudi, koji ih pozovu u svoju crkvu. I oni pomisle – sretan sam ovdje. Zašto ne bih postao kršćaninom?”, objasnio je.

Nawash zaključuje: „S obzirom na sve, obraćenja zasigurno neće dovesti do promjene u muslimanskoj populaciji općenito. Ipak govorimo o vrlo malim brojkama”

 

Prijevod: Svjetlo riječi