Početna stranica » Obnova crkve Gospe od Snijega u Cavtatu

Obnova crkve Gospe od Snijega u Cavtatu

271 pregleda

Polovinom rujna ove godine započela je obnova crkve Gospe od Sniga u Cavtatu.

Dugo je vremena gvardijan fra Ilija Stipić ulagao truda kako bi prikupio svu dokumentaciju i dozvole za početak rekonstrukcije crkve i krova koji su bili već u takvom stanju da su mogle biti ugrožene vrijedne crkvene umjetnine i eksponati.  Zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, Franjevačkoj provinciji Svetog Jeronima u Zadru na čelu s provincijalom fra Andrijom Bilokapićem, Općini Konavle s načelnikom gosparom Božom Lasićem, kao i vjernicima koji su duhom i tjelom vezani uz samostan u Cavtatu, uz Božju pomoć započeta je željno očekivanu obnova bisera od Cavtata.

Prva faza rekonstrukcije crkve podrazumijeva radove na krovu koje izvodi domaća firma iz Konavala „Paschal“ d.o.o Lovorna, a radove nadizre gospar Zdravko Nivić, nadzorni inžinjer. U rekonstrukciju krova uključena je Uprava za zaštitu kulturne baštine – konzervatorski odjel u Dubrovniku.

Istovremeno dok se izvode radovi na prvoj fazi, priprema se i drugi projekt unutarnjeg uređenja crkve.  „Sada je najvažnije moliti Boga da blagoslovi naš rad, radnike i darovatelje“, poručio je gvardijan fra Ilija.