Početna stranica » Oblačenje franjevačkih novaka Bosne Srebrene 2018.

Oblačenje franjevačkih novaka Bosne Srebrene 2018.

136 pregleda

Dana 8. srpnja provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić primio je u novicijat petoricu mladića u obredu oblačenja franjevačkih novaka u samostanskoj crkvi na Petrićevcu (Banja Luka). Svoj redovnički habit primili su: fra Spomenko Hričak (župa sv. Ante Petrićevac – Banja Luka), fra Tonči Šarić (župa sv. Franje Bila – Livno), fra Matej Juričević (župa Uznesenja BDM Uskoplje), fra Dario Laštro (župa sv. Ante Busovača) i fra Tomislav Vidović (župa sv. Ante Bugojno). Ovogodišnji organizatori i domaćin primanja novaka bili su gvardijan na Petrićevcu fra Dujo Ljevar i samostanski i župni vikar fra Domagoj Šimić.

Sveto misno slavlje predvodio je otac provincijal uz koncelebraciju meštra novaka fra Marinka Baotića, meštra postulanata fra Josipa Mrnjavca i prvog prefekta sjemeništaraca fra Josipa Ikića te uz ostalu braću svećenike. Fra Jozo se u svojoj propovijedi osvrnuo na Kristove riječi da je najteže biti prorok u svom mjestu. Novacima je zaželio mir i ustrajnost te da uspješno privedu kraju godinu novicijata. Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio i domaćin fra Dujo Ljevar koji je čestitao novacima i njihovim obiteljima te rekao novacima da se nemaju čega bojati jer je Bog s njima, a ako imaju Boga, imaju sve.

Nakon svete mise upriličen je ručak za novak, fratre i ostale uzvanike u kripti župne i samostanske crkve, poslije kojeg su se novaci zajedno sa svojim novim meštrom fra Marinkom Baotićem uputili put novicijatske kuće na Gorici u Livnu.

Fra Matej Juričević