Početna stranica » O mobitelima iz ladice

O mobitelima iz ladice

225 pregleda

Nedavno istraživanje pokazuje kako se samo u Njemačkoj, gdje živi oko 83 milijuna ljudi, svake godine proda i kupi oko 22 milijuna novih pametnih telefona. Procjenjuje to neprofitna udruga za zaštitu okoliša i potrošača „Deutsche Umwelthilfe“. Na taj način mobilni uređaji nisu samo stalni pratitelj svakoga stanovnika, nego i simbol društva bacanja u otpad. U prosjeku se neki mobitel koristi samo dvije godine, pa se potom baci u smeće. Tomu doprinose odgovarajući ugovori o garanciji na uređaj, ali i primamljive ponude prodavača mobitela i njihovih proizvođača.

Unatoč svemu, stalna proizvodnja sve privlačnijih modela prati i velika potrošnja sirovina i energije, a tim e opterećuje i klimu i okoliš. Rješavanju problema uvelike bi pomogla promjena razmišljanja društva. Barbara Metz iz eko-udruge „Deutsche Umwelthilfe“ ističe tako: „Kad bi onih 124 milijuna nekorištenih mobilnih uređaja, koliko ih stoji u ladicama Nijemaca, bilo reciklirano, moglo bi se ostvariti preračunata ušteda od oko 7 milijuna tona CO2.”

Stoga, pozivamo Vas da iz ladica izvučete svoje stare i nekorištene mobitele i reciklirate ih. Budimo iskreni, sigurno imate barem dva takva…