Početna stranica » O kosom tornju u Pisi

O kosom tornju u Pisi

194 pregleda

 Kosi toranj u Pisi (Torre pendente di Pisa) crkveni je toranj u talijanskomu gradu Pisi. Sam grad nalazi se na obalama Ligurskoga mora, nedaleko od Firence. Toranj je svjetsku slavu stekao je zbog toga što je nagnut na jednu stranu, što nije čest slučaj u crkvenih tornjeva. Ipak, ovaj je toranj građen na ne toliko čvrstoj zemlji, koja je malo-pomalo popuštala pod težinom građevine od oko 14,500 tona. Da će temelji popustiti bilo je jasno već nakon izgradnje drugoga kata ovoga tornja, a kako su radovi napredovali, nagnuće je bilo sve izraženije.

Toranj u Pisi u jednom je trenutku imao nagnuće od čak 5,5 stupnjeva. No poslije restauracijskih radova, koji su trajali od 1990. do 2001. godine, nagnuće je smanjeno na 3,97 stupnjeva. Sam toranj visok je osam katova, s ukupnom visinom od 55,86 m s niže strane, odnosno 56,67 m visine na višoj strani. Iz toga razloga sa sjeverne (niže) strane tornja postoji 294 stube, a s južne (više) postoji 296 stuba.

Toranj u Pisi građen je u vremenskom rasponu od 1173. do 1372. godine. U tih skoro 200 godina u dva je navrata prekinuta gradnja zbog ratova, kako bi se onda po završetku rata nastavila. Ova činjenica na neki je način bila sretna okolnost. Naime, prvi puta zbog rata je zaustavljena gradnja oko stotinu godina. U tom se vremenu zemlja uspjela stisnuti i očvrsnuti. Da nije do toga došlo, toranj bi se do danas zasigurno već srušio zbog velikoga nagnuća.

Kad se kaže „Toranj u Pisi“, često se zaboravlja da je u kompleksu čiji je dio sam toranj izgrađena i katedrala, te posebna zgrada u kojoj stoji krstionica, a i groblje. Trg na kojem je kompleks izgrađen danas se zove jednostavno „Trg katedrale“ ili „Trg čudesa“. Sam kompleks 1987. godine ubrojen je u popis UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Zbog kulturološke važnosti i povijesnoga značaja, saveznici ovaj kompleks nisu bombardirali, iako su znali da se na kosom tornju u Pisi kriju njemački vojnici koji su toranj koristili kao promatračnicu. Uzgred budi rečeno, to nije baš uvijek bio slučaj i brojni su se povijesni lokaliteti na europskom tlu našli na njihovoj meti.

Zanimljivo je istaknuti kako u Pisi, zbog slaboga i rastresitog tla, postoje i druge građevine, a među njima i tornjevi, koji su pomalo nagnuti. No svjetski poznati kosi toranj u Pisi ipak ostaje poseban, jer je stupanj nagnuća među njima najveći.