Početna stranica » O, Gospo Olovska!

O, Gospo Olovska!

214 pregleda

Prvog svibnja tradicionalno se hodočasnička rijeka slijeva u drevno marijansko svetište u Olovu.

Vrhbosanska nadbiskupija i Franjevačka provincija Bosna Srebrena svibanjsku pobožnost započinju u ovom najstarijem marijanskom svetištu u našoj domovini. Na samom početku hodočasnike je blagoslovio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić, a zatim je uslijedila krunica i procesija sa slikom Gospe Olovske.

Svečanim svetim misnim slavljem predsjedao je mons. Tomo Vukšić uz koncelebraciju upravitelja svetišta fra Ilije Božića, provincijala Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića i dr. Na samom početku sve hodočasnike, oca nadbiskupa i novoizabrane članove uprave Provincije koji su bili prisutni pozdravio je upravitelj svetišta fra Ilija Božić, zatim je riječi pozdrava uputio i otac provincijal fra Zdravko Dadić.

Nadbiskup Vukšić u svojoj homiliji pokušao je razjasniti zašto se baš mjesec svibanj u crkvenoj tradiciji posvećuje Majci Božjoj. On je to pokušao objasniti riječima Johna Newmana koji kaže da je svibanj mjesec u kojem se priroda budi, trava i šuma dobivaju svoju zelenu boju, čak i ako je svibanj obilježen vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, ljudima taj dio godine ulijeva nadu u novi početak, a Marija je ta koja je majka nade, majka utjehe, škrinja zavjetna. Nada je upravo ta koja nam ne dopušta potonuće na dno čak i kad nam je najteže.

Na misnom slavlju pjevao je zbor bogoslova Franjevačke teologije Sarajevo pod dirigentskom palicom fra Emanuela Josića. Na samom kraju euharistijskog slavlja upravitelj svetišta zahvalio je svima koji su došli i svima koji su pomogli u organizaciji današnjeg slavlja. Vjernici su i nakon svete mise ostali još dugo u dvorištu svetišta i nastavili druženje.