Objavljeno:
24. 03. 2021. 09:00

Ponekad napustimo ispovjedaonicu pitajući se jesam li to dobro učinio? Jesam li trebao biti konkretniji? Jesam li bio dovoljno iskren? U nastavku teksta donosimo jedanaest savjeta svećenika kako ispravno gledati na ovaj sakrament i u skladu s tim pristupati ispovijedi.

 1. Ispitujući savjest suočavamo se sa svojim grijesima, ali kad idemo na ispovijed, suočeni smo s Božjom ljubavlju, milosrđem i oproštenjem.
 2. Nakon što kažete koliko je prošlo od vaše posljednje ispovijedi, ukratko recite svećeniku o sebi (jeste li slobodni, u vezi, preudali se, časna sestra). Ako znamo vašu situaciju, pomaže nam da vas savjetujemo.
 3. Grijesi su loš izbor a ne neugodne emocije; zato priznajte svoje grijehe, a ne svoja emocionalna stanja.
 4. Počinjeni grijesi vrijeđaju Boga, ali priznati grijesi utapaju se u Božjem milosrđu. Dakle, kada priznate svoje grijehe svećeniku u sakramentu pomirenja, znajte da i vi pjevate hvalu Bogu za njegovo veliko milosrđe.
 5. Česta ispovijed je dobra za vašu dušu! Grijesi, posebno duboko ukorijenjeni ili uobičajeni grijesi, zahtijevaju strpljenje i ustrajnost. Nikada se nemojte predati, bez obzira koliko puta počinili isti grijeh. Ispovijed je sakrament iscjeljenja i baš kao i tjelesne rane, i duhovnim ranama može trebati neko vrijeme da u potpunosti zarastu.
 6. Ispovijed se ne odnosi toliko na to koliko ste loši, već na to koliko je dobar Bog.
 7. Svećenik je poput liječnika: kada odete liječniku, kažete mu što vas je boljelo s manje ili više detalja kako bi znao kako vas najbolje izliječiti. I zapamtite: vidio je mnogo pacijenata s istim simptomima. Vjerujte mu, poslušajte njegov savjet i uskoro ćete ozdraviti!
 8. Bog najbolje djeluje s jednostavnim, poniznim priznanjem grijeha. Bogu ne treba roman. Već ga je pročitao. Ponos i nepokajanje ponekad se kriju ispod mnogih riječi. Govoreći jednostavno i jasno, imenujući svoje grijehe je kao da smo svučeni za Križ, za smrt naših grijeha i uskrsnuće oproštenja.
 9. Samo idi, bez obzira na sve. Božja je ljubav jača od naših grijeha.
 10. Za mnoge bi ljude najveći napredak u ispovijedi bio prelazak s promatranja kao obveznog, apstraktnog popisa grijeha na obnavljanje odnosa s Bogom.
 11. Ispovijed nije samo oproštenje grijeha, to je susret s Kristom.
Izvor:
Svjetlo riječi