Početna stranica » Novi broj časopisa “Bosna franciscana”

Novi broj časopisa “Bosna franciscana”

207 pregleda

SARAJEVO – Nedavno je iz tiska izašao novi broj časopisa Franjevačke teologije u Sarajevu. Glavni je i odgovorni urednik 51. izdanja Bosne franciscane fra Marko Karamatić. U rubrici Rasprave i članci nalaze se tekstovi Michaela Ursinusa (Ferman sultana Bajazida II. iz 1483. i fojnička ahdnama izdana u Milodražu), Pavla Knezovića (Šitovićeva najdraža godišnjica) i Ene Begović-Sokolija (Oniričko kao poetološki postupak u Lukićevoj prozi – U povodu 90. obljetnice rođenja Vitomira Lukića). Za drugu rubriku naslovljenu Pogledi pisali su Marko Semren (Duhovni lik fra Anđela Zvizdovića), Jozo Džambo (Staze i lice Ive Andrića. Nekolika zapažanja o jednoj novoj knjizi), Ivan Pederin (Niko Andrijašević između književnih pravaca), Antonio Gašić (Dubravko Lovrenović i njegova suradnja s franjevcima) i Petar Jeleč (Nastanak, razvoj i raspad Prve Jugoslavije. Država SHS – Kraljevina Jugoslavija). Jedini tekst rubrike Iz franjevačke prošlosti napisao je Velimir Blažević (Katoličke župe Majdan / Sasina i Sanski Most u Bosanskoj Krajini).

Tekstove rubrike Na izvorima baštine pisali su Michael Ursinus (Najraniji spomen crkve svete Marije u Jajcu iz jednoga osmanlijskog deftera iz vremena poslije 1527.), Sandra Biletić (Dolazak austro-ugarske vojske u Fojnicu 1878. godine. odlomak iz Dnevnika fra Marka Kalamuta), Josipa Kelava (Etiološke predaje u posuškom kraju) i Ivana Marinović (Suvremeni zapisi demonoloških predaja i vjerovanja na području Širokog Brijega), dok Grozdana Cvitan piše jedan putopis (Armenija i Gruzija. Ponosni i odlučni – na granici svjetova), za istoimenu rubriku. U odjeljku naslovljenu In memoriam Danijel Nikolić piše tekst o fra Leonu Kikiću, a Emanuel Josić o fra Slavku Topiću.

Po broju tekstova i ovoga je puta najbrojnija je rubrika Ocjene i prikazi, u kojoj su tekstove pisali Velimir Blažević, Nikola Šimić Tonin, Hrvoje Žabić, Jozo Džambo, Zoran Topalović, Jasna Ivić, Tomo Barbić, Anđelko Barun, Zvonimir Batista, Larisa Softić-Gasal i Anto Zirdum.

Podsjećamo, časopis Franjevačke teologije u Sarajevu Bosna franciscana pokrenut 1993. godine, a izlazi dva puta godišnje. Uredništvo uz pokojnoga Leona Kikića čine Ivan Bubalo, Stjepan Duvnjak, Petar Jeleč, Marko Karamatić i Ivan Šarčević, franjevci Bosne Srebrene i profesori Franjevačke teologije u Sarajevu.