Početna stranica » Nova postavka Franjevačkog muzeja Jajce

Nova postavka Franjevačkog muzeja Jajce

113 pregleda

Franjevački samostan Sv. Luke u Jajcu je prije tri godine (2018.) otvorio tri nove muzejske postavke: etnološku, arheološku i sakralnu. Enterijersko rješenje s postavkama nagrađeno je u dva navrata: od „Collegium Artisticum” iz Sarajeva i od ljubljanskog zavoda za arhitekturu „Big See”.

U prostoru muzeja bilo je potrebno urediti i prostor u kojem se nalazi sarkofag posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Radovi su sredinom listopada 2021. završeni.

Uređenjem ovog dijela muzeja, ispričana je povijest srednjovjekovne Bosne. Naime, kada se govori o srednjovjekovnoj Bosni, obično se govori o banu Kulinu, kralju Tvrtku I. ili o Stjepanu Tomaševiću i njegovom pogubljenju. No, povijest srednjovjekovne Bosne je mnogo zanimljivija i bogatija.

U ovom dijelu muzeja predstavljena je srednjovjekovna Bosna o kojoj je još početkom 10. stoljeća pisao bizantski car Konstantin VII. Porfirogenet u djelu „De administrando imperio”. Od male zemlje Bosne u 10. stoljeću vremenom je nastalo kraljevstvo koje je sredinom 15. stoljeća (1463.) doživjelo svoj kraj.

Uz muzejsku zbirku o srednjovjekovnoj Bosni priprema se i vodič koji će govoriti o bogatoj povijesti srednjovjekovne Bosne i ljudima toga vremena.

Franjevci su projekt uređenja muzejske postavke o srednjovjekovnoj Bosni realizirali prema projektu dipl. ing. arh. Amara Zuke. Tekstove za izložbu i vodič priredio je doc. dr. Emir O. Filipović, profesor povijesti srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.