Početna stranica » Nogometašima Brazila zabranjena molitva

Nogometašima Brazila zabranjena molitva

112 pregleda

Mnogi članovi brazilske nogometne momčadi pripadaju evangelističkim pentekostalnim Crkvama. Katolici su u reprezentaciji manjina. Kako bi se na Svjetskom prvenstvu u Rusiji spriječile podjele unutar momčadi, za igrače su uvedena posebna molitvena pravila.

Brazilski nogometaši morat će se na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji odreći uobičajenih i specifičnih religijskih gesta. Kako izvještava brazilska novina O Globo, stručni štab nogometne reprezentacije neće više dopuštati različite molitvene skupove kršćanskih denominacija na travnjaku ili u hotelu. Time se želi spriječiti bespotrebne podjele u momčadi. Naime, mnogi brazilski nogometaši pripadnici su evangelističkih pentekostalnih Crkava, dok su katolici u manjini.

Isto tako, ranije su na utakmicama Svjetskih prvenstava nogometaši ispisivali određene vjerske poruke na majicama ispod dresa ili na trakama za kosu. Tako je primjerice brazilska nogometna zvijezda Neymar postao poznat po svojoj traci s natpisom „100% Isus“. Nju je na čelu nosio tijekom proslave osvajanja naslova Lige prvaka 2015. u Berlinu i na osvajanju zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine. Svjetski nogometni savez (FIFA) prije nekog vremena donio je odluku da zabrani takve i slične poruke na Svjetskim prvenstvima u nogometu.

Također, bilo je uobičajeno da na Svjetska nogometna prvenstva s nogometašima putuju i neki evangelistički pastori kao dušobrižnici brazilske reprezentacije. Obrambeni igrač Lucio tako je 2002., 2006. i 2010. godine sa sobom poveo osobnoga pastora. Bilo je sasvim uobičajeno da na treningu ili u svlačionici prije i poslije utakmica evangelisti mole zajedničku molitvu, dok ostali igrači nisu sudjelovali.

Brazilski nogometni savez CBF donio je nedavno odluku da uvede stroža pravila. Kako stoji u priopćenju saveza, ne tiče ih se privatni život nogometaša, ali nastupe i rad momčadi na Svjetskim prvenstvima trebaju biti laički. Ipak, CBF neće odustati od zajedničkoga zaziva za Božju zaštitu cjelokupne momčadi prije svake utakmice, jer taj običaj nadilazi konfesionalnu pripadnost pojedinaca u nogometnoj reprezentaciji Brazila.