Početna stranica » Njemačka: Otkriveni murali stari tisuću godina

Njemačka: Otkriveni murali stari tisuću godina

119 pregleda

Prikazi Ivana Krstitelja najraniji su primjeri srednjovjekovne kršćanske umjetnosti na području sjeverno od Alpa.

U nedavno provedenome istraživanju katedrale u njemačkome Augsburgu otkriveno kako su zidne freske zapravo mnogo starije nego što se mislilo. Iako su freske prilično „izlizane” zbog svoje starosti, istražiteljima je ipak pošlo za rukom raspoznati kako datiraju u 11. stoljeće što ih čini starima tisuću godina i najstarijim srednjovjekovnim umjetničkim djelima s kršćanskim motivima koja su ikada pronađena sjeverno od Alpa.

Prema priopćenju za tisak, istraživači za ove freske znaju već od 1930-ih godina, a otkrivene su tijekom obnove kojom su uklonjeni slojevi bjelina sa zidova. Iako su se freske pojavile ispod vapnene boje, osoblje je katedrale pretpostavilo da je riječ o radovima starim tek nekoliko stoljeća. Tek kada je i krov obnovljen, 2009. godine, starost murala dovedena je u pitanje. Naime, u potkrovlju su radnici otkrili slike koje datiraju iz vremena izgradnje same katedrale. Sličnosti između stilova slike i freski navele su katedralno osoblje da dovede stručnjake koji će datirati umjetnost na zidovima. Bilo je ovo prvi put da su murali profesionalno očišćeni i proučeni.

Kako prenose njemački mediji, neko su vrijeme postojale tri freske, ali je jedna uništena tijekom postavljanja gotičkoga prozora iz 14. stoljeća. Preostala djela prikazuju scene iz života Ivana Krstitelja. Jedna freska prikazuje njegovo pogubljenje, a druga pokop. Pretpostavlja se da je na trećoj fresci bilo prikazano njegovo rođenje.

Za identificirana umjetnička djela, službenik katedrale Armin Zürn rekao je: „Nova otkrića su dokaz veličanstvenoga dizajna ovoga duhovnoga mjesta tijekom mnogo stoljeća.”