Početna stranica » (Ne)poznati ulični svirač

(Ne)poznati ulični svirač

122 pregleda

U siječnju 2017. na stanici L’Efant Plaza podzemne željeznice u glavnom gradu SAD-a jedan je glazbenik započeo sviranje na violini. Ukupno je pokraj njega prošlo više od tisuću ljudi. Tijekom 45 minuta svirao je vrhunske Bachove skladbe za violinu. Samo se sedmero ljudi zaustavilo da ga posluša na nekoliko trenutaka. Najduže ga je slušao jedan trogodišnji dječak, kojega je njegova majka požurivala, jer su, čini se, i oni bili u žurbi. Neki su mu davali novac, pa je skupio 32,17 dolara.

Jedan ga je prolaznik prepoznao i dao mu novčanicu od 20 dolara. Prikriveni ulični svirač bio je Joshua Bell, jedan od najpoznatijih svjetskih violinista. Dva dana ranije, Bell je nastupio na rasprodanom koncertu. Ulaznice su koštale 100 dolara u prosjeku. Na stanici podzemne željeznice svirao je na violini koja vrijedi 3.5 milijuna dolara.

Ovaj eksperiment snimljen je skrivenom kamerom u svrhu realizacije projekta. Kolumnist Washington Posta Gene Weingarten htio je napisati članak, pa je proveo pokus u dogovoru s Bellom. Godine 2008. Weingarten je osvojio prestižnu novinarsku nagradu Pulitzer za članak koji je nastao kao rezultat ovoga pokusa. Objavljen je i dokumentarni film pod nazivom Pronađi svoj put: Dokumentarac uličnog izvođača. U tri godine, autor dokumentarca popratio je iskustvo pet glazbenika koji su za snimanje ovoga filma postali ulični izvođači.

Sljedeći put kad čujete nekog glazbenika koji u nekom prolazu Vama nudi svoje zvuke, zastanite i uživajte u trenutku. Ako nemate vremena da ga bar nakratko poslušate, možda ćete propustiti trud vrhunskoga glazbenika koji izvodi remek-djela najvećih skladatelja svih vremena. A ako za to nemate vremena, koliko onda drugih, predivnih stvari propuštate u životu?

Video prilog televizijske kuće PBS pogledajte ovdje.