Početna stranica » Nekadašnja djeca-vojnici vraćaju se u obitelj

Nekadašnja djeca-vojnici vraćaju se u obitelj

132 pregleda

U sukobu u Južnom Sudanu na tisuće se djece iskorištava u borbama. Riječ je o mladima u dobi između 10 i 17 godina, a jednu trećinu čine djevojčice. 

Većina ih je oteta na putu od kuće do škole, te su malo pomalo primorani uzeti oružje i boriti se na strani naoružanih bandi, a pritom su podvrgnuti svim oblicima iskorištavanja i nasilja. Od veljače 2018. godine ekipa međunarodne organizacije Liječnici bez granica, zajedno s drugim organizacijama, radi u Yambiju, u pokrajni Zapadne Equatorije, kako bi pomogli toj djeci ponovno se uključiti u svoje zajednice. Do danas je u gradu Yambiju spašeno 983 djece, a u cijeloj zemlji više od tri tisuće. Ekipa Liječnika bez granica, u kojoj su liječnici i psiholozi, već godinu dana rade na brojnim slučajevima seksualnoga zlostavljanja i svih vrsta nasilja, zajedno s drugim stručnjacima koji se bave ponovnim uključivanjem te djece u njihove obitelji.

Osvrćući se na stanje u Južnom Sudanu, Claudia Lodesani, predsjednica talijanskoga ogranka organizacije Liječnici bez granica, u razgovoru za Vatikanski radio rekla je da je ta zemlja, jedna od najmlađih u svijetu i živi s problemima klimatskih promjena i posljedica rata koji je uništio nacionalni obrazovni sustav. Brojni su problemi i opasnosti povezani s takvim životom.

Međutim, projektu koji se provodi već godinu dana, pristupaju mnogi mladi, i on daje dobre rezultate – napomenula je Lodesani te istaknula da je njegova svrha pružiti nadu toj djeci i pokušati im pokazati da mogu imati drugačiji život, čak i samo to da ne moraju ići spavati bojeći se noćnih mora, jer u sebi nose tragove nasilja, napuštenosti i samoće. Takve posljedice olakšavaju ulazak u krug droge i alkohola – primijetila je – a to su situacije koje djeca od 10, 12 ili 15 godina ne bi smjela ni zamisliti.

Što se tiče njihova vraćanja u obitelj i ponovnoga uključivanja u društvo, predsjednica talijanskoga ogranka organizacije Liječnici bez granica kazala je da ih zajednica katkada odbija; dakle, reintegracija je ponekad teška i dugotrajna. Upravo zbog toga mnogi padaju u napast da se vrate u borbu, jer je to za njih jednostavnije, to je ono što znaju raditi. Ali, ako im se pruži neka alternativa, lakše ih je izvući iz tog nasilja – istaknula je na kraju Claudia Lodesani.