Početna stranica » Neispričana priča o plutajućim crkvama u New Yorku

Neispričana priča o plutajućim crkvama u New Yorku

146 pregleda

Kada je ovaj grad bio glavna američka luka, bilo je moderno moliti se na vodi.

Krajem 19. stoljeća pomorstvo je bilo glavna aktivnost koja je doprinosila rastu američkoga gospodarstva, a New York je bio lučki grad koji je u tom smislu prilično napredovao.

Zahvaljujući djelomično svome položaju i plitkim vodama, luka New York dočekala je više ljudi i tereta nego bilo koja druga američka luka. Čamci s građevinskim materijalom, začinima i tekstilom pristajali su na donjem Manhattanu, području koje će kasnije postati srce financijske industrije.

Odavde su isplovljavali prvi transatlantski brodovi, te brodovi koji su jedrili svaki tjedan u određeno vrijeme. Ovdje je utemeljen i Crkveni institut pomoraca New Yorka i New Jerseyja (SCI), organizacija koju su 1834. godine osnovali biskupski mornari, a cilj im je bio pomoći pomorcima u obrazovanju oko osnovne medicinske njege, ali i u pružaju pastoralnih usluga. Tako je ovaj institut osnovao prvu plutajuću crkvu.

Crkva Našega Spasitelja bila je usidrena u luci Pike na donjem Manhattanu i ubrzo je postala simbol ovoga mjesta, ali je, nažalost, 1866. godine napuštena i uništena zbog lošega materijala od kojega je izgrađena.

Druga plutajuća crkva osnovana je 1846. godine u blizini ulice Dey na zapadnom Manhattanu. Uz redovite crkvene službe, crkva svetoga Utješitelja nudila je vjernicima čitaonicu i sekcije namijenjene pomoći pomorcima koji imaju problema s alkoholom.

Za razliku od zemaljskih crkava, koje su vezane za jedno mjesto, plutajuće su se crkve slobodno kretale. Tijekom nekoliko desetljeća plutajuća crkva Svetoga Utješitelja premještena je nekoliko puta: najprije u Leight Street, a potom na krajnje mjesto na pristaništu Hubert Street.

Godine 1868. visoki troškovi održavanja doveli su do gašenja druge plutajuće crkve, ali godinu dana kasnije SCI je izgradio i treću koja je nazvana po prvoj – Crkva Našega Spasitelja, usidrena u ulici Pike. Bila je to posljednja plutajuća crkva u New Yorku. Na Božić 1910. godine zadnju liturgiju predvodio je vlč. Archibald Mainsfield, nadstojnik SCI-a.

Fascinantna povijest plutajućih crkva dokumentirana je u arhivi SCI, digitalizirana je i dostupna javnosti. Prema zapisima, njujorške plutajuće crkve bile su jedinstvene među svjetskim crkvenim strukturama i poznate kao duhovna utočišta mornarima koji bi prispjeli u luku New York.