Početna stranica » Necijepljenje – najveći zdravstevni rizik

Necijepljenje – najveći zdravstevni rizik

125 pregleda

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) necijepljenje se trenutno ubraja među najveće globalne zdravstvene rizike i prijeti poništavanjem mukotrpnoga napretka u zdravstvu.

Cijepljenja godišnje sprječavaju dva do tri milijuna smrtnih slučajeva. Daljnjih 1,5 milijuna života bi moglo biti spašeno kada bi se više građana cijepilo. Zato će jedan od osnovnih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije u godinama koje dolaze biti povećanje svijesti o potrebi cijepljenja.

Razloge za epidemiju opiranja cijepljenju su, kako navodi WHO, višestruki. No uglavnom se radi o manjku povjerenja, a mnogi u isto vrijeme ni nemaju pristup cjepivu. Koje su posljedice opiranja cijepljenju pokazuje najnoviji slučaj proširenja ospica. Diljem svijeta broj oboljelih je 2017. porastao za 30 % u usporedbi s 2016. godinom. I u zemljama koje su se nalazile na pragu potpunoga istrebljenja ove bolesti su se ospice ponovno pojavile. Najveći porast broja oboljelih bilježi se u Europi gdje razlog necijepljenju nije nedostatak cjepiva nego otpor roditelja. Dok je 2016. godine od ospica u Europi oboljelo svega 5 237 osoba u 2017. je taj broj drastično porastao na 23 927.

Na listi oboljenja protiv kojih se WHO želi pojačano boriti su i rak grlića maternice kao i polio u Afganistanu i Pakistanu. Osim necijepljenja, među najveće zdravstvene globalne rizike spadaju zagađenje zraka, širenje klica otpornih na antibiotike, prekomjerna tjelesna težina i ebola.