Početna stranica » Najljepša crkva Danske

Najljepša crkva Danske

190 pregleda

U sjeverozapadnoj Danskoj, u gradiću Bispebjergu kod Kopenhagena, postoji jedna neobična građevina, mnogima jedna od najljepših crkava u svijetu. Građena je u naglašenom ekspresionističkom stilu od bijele opeke. To je protestantska crkva čija vjerska zajednica pripada Evangeličkoj luteranskoj Crkvi u Danskoj. Posvećena je danskom filozofu i autoru nacionalne himne N. Grundtvigu.

Premda je zamisao za izgradnju ove crkve nastala već 1913. godine, temelji su položeni tek nakon završetka Prvoga svjetskog rata, 1921. godine. Građena je nešto više od pet godina te je posvećena 1927. godine. Zanimljivo, u njezinu okruženju nalazi se mnoštvo stambenih zgrada građenih u sličnom maniru koje zajedno s crkvom čine svojevrsnu cjelinu.

Arhitekt koji je predložio nacrt za Grundtvigovu crkvu htio je sintetizirati više arhitektonskih stilova. Tako je Peder Vilhelm Jensen-Klint proučio mnoštvo seoskih crkava u Danskoj, naročito one na kopnu. Najveća inspiracija za ovaj dizajn bila je uporaba karakterističnoga građevinskog materijala – žućkasto-bijele opeke. Uz to je Klint koristio suvremene geometrijske oblike te ih je kombinirao s uobičajenom vertikalom gotičke arhitekture.

Vjerojatno najizraženiji detalj ove crkve jest njezina zapadna fasada s 49 metara visokim crkvenim tornjem. Impozantna fasada sa svojom vertikalnošću upućuje na nebo, baš kao i klasično gotičke crkve. Ipak, podsjeća i na kamenu utvrdu te je u narodu prozvana “crkva-tvrđava”. Konačno, ova je trobrodna crkva duga 76 metara, a široka 35 metara. Visina glavne lađe je 22 metra.

Unutrašnjost crkve također je posebna. Arhitekt Klint bio je inspiriran gotičkom arhitekturom. U gradnji je iskorišteno oko 5 milijuna komada žute opeke, tipičnoga danskog građevinskog materijala. Od autentične gotike uvelike je razlikuje nedostatak dekorativnih ukrasa na zidovima, u vidu zasebnih umjetničkih djela. To je pak čini vrlo bliskom minimalističkoj modernoj estetici.

Jedne od dviju orgulja nalaze se na zapadnom kraju crkve, uz glavni ulaz u crkvu. Najveća cijev ovih orgulja teži 425 kg i duga je 11 metara. Time je ona najduža orguljaška cijev u čitavoj Skandinaviji.

Još jednu zanimljivost predstavlja široki pristup dugačak više kilometara, putem kojega se može doći do crkve. Time se crkva, koja je najveći građevinski objekt u okruženju spaja s okolinom i stapa se s njim u jednu cjelinu. Doista predstavlja jedno od remek-djela arhitekture 20. stoljeća.